Ik hoorde het spotje op de radio. Hoe je zes keer sterker tegen kanker kan worden. Niet dat ik er dagelijks mee bezig ben maar ik was toch wel benieuwd. Dus daar gaan we dan: 1. Niet roken, 2. Verstandig zonnen, 3. Voldoende bewegen, 4. Gezond eten, 5. Op je gewicht letten, en 6. Matigen met alcohol. Niets nieuws dus. En ook niets moeilijks eigenlijk.

Op de website van het KWF staat dat als je je aan bovenstaande zes leefregels houdt, je het risico dat je aan kanker overlijdt met 50 procent vermindert. Ik vind dat het spotje impliceert dat het die kans 6x kleiner maakt, en niet 2x maar dat even terzijde. Belangrijker is dat dit soort getallen, verkregen uit studies met grote groepen mensen, voor een individu weinig betekenen. Het is misschien zo dat niet-rokende, schaduwminnende, marathonlopende, worteltjesknagende lichtgewichten die nooit een biertje drinken over het algemeen 2x minder kans hebben om te overlijden aan kanker, maar dat wil nog niet zeggen dat dat voor iedereen geldt die zich netjes aan al die regeltjes houdt.

Dus ja, het is een goed idee om niet te roken, veel sla te eten en af en toe een rondje te rennen want ja, het vermindert de kans op kanker en niet te vergeten vele andere ziektes. Maar hoeveel sterker tegen kanker jij daardoor wordt, 2x, 6x of misschien wel 20x, niemand die het weet.