Ook dit jaar schrijven we over de beste, leukste en meest opvallende ontdekkingen, gebeurtenissen en andere toevalligheden die het nieuws net wel of helemaal niet haalden in 2009. Veel lees plezier en de auteurs van sciencepalooza wensen alle lezers een fantastisch 2010!

Het potje vrij associëren met sleutelwoorden wetenschap en 2009 resulteerde in een lijst van ongelijkheden die me dit jaar bezig hebben gehouden.

1. Darwin

2009 was het jaar van Darwin. Klaar. Wat valt er nog over te zeggen? Sciencepalooza besteedde menig stukje aan de man met misschien wel het beste idee ooit. Ik zag tekenfilmpjes over zijn reis, in Scandinavië is er een electro-opera over de ‘origin of species’ aan het rondtrekken (die ik eind januari ga zien), de VPRO reist met een zeilboot Darwin achterna, inhalen ho maar, en we discussieerden gezellig met ongelovige gelovigen. Naturalis sluit het Darwin-jaar af met een schedel die voor onmogelijk werd gehouden. Mijn motto voor 2010: Dit jaar weer een Darwin-jaar!

2. KNAW onderwijsprijs

De Koninklijke Akademie van Wetenschappen reikte dit jaar voor het eerst de KNAW-onderwijsprijs uit. Deze prijs voor het beste profielwerkstuk van Nederland zette 12 fantastische onderzoeken in het zonnetje en beloonde de schrijvers met een studiebeurs voor een jaar collegegeld. Ik was aanwezig bij de jurybijeenkomst in het Trippenhuis en de topwetenschappers daar bijeen, waren diep onder de indruk van het niveau van de werkstukken en spraken hun hoop uit over het Nederlandse onderwijs. Winnende werkstukken zijn hier te vinden.

3. Vaccinatieperikelen

Misschien een dieptepunt, maar dankzij Sciencepalooza (of ik er dankbaar voor moet zijn, vraag ik me af) kwam ik ook in aanraking met de bizarre kanten van hoe mensen omgaan met wetenschap, overheid en de farmaceutische industrie. Zie hier of hier. Ik ben er van geschrokken en vrees dat er slachtoffers gaan vallen door de aanhoudende verdachtmakingen van bange mensen die niet goed geïnformeerd zijn en denken van wel.

4. Abel prize winnaars

In mei was ik in New York om te ontdekken of we in Nederland iets kunnen leren van het wiskundeonderwijs daar. Conclusie: ja, maar daar wil ik het hier niet over hebben. Een klein hoogtepuntje was het ontmoeten van twee Abel Prize, zeg maar de wiskunde Nobelprijs, winnaars bij een bezoek aan New York University. Ontmoeten, ontmoeten, ik zag Peter Lax en Sathyamangalam Ranga Iyengar Srinivasa Varadhan gemoedelijk hun lunch nuttigen, terwijl wij een paar tafels verderop over Singapore als lichtend voorbeeld voor het wiskundeonderwijs discussieerden.

5. Topologie in het algemeen

Ik citeer even mezelf: “een van mijn favoriete woorden de laatste tijd is topologie. Toegegeven, daar maak je misschien geen vrienden mee in de kroeg, maar ik ben behoorlijk gefascineerd door deze tak van de wiskunde. En dat terwijl ik er bijna niks van begrijp, maar wat ik wel snap vind ik keer op keer fantastisch.” Een recente post op deze blog ging over Topologie. Het is met afstand het coolste, fascinerendste, stoerste, moeilijkste, spannendste wetenschappelijke onderwerp waar ik dit jaar in gepootjebaad heb.