Veel wetenschappers kunnen een voorbeeld nemen aan kinderen. Kinderen kijken namelijk met een open en nieuwsgierige blik de wereld in en nemen niet zomaar iets voor waar aan. Dat viel mij vorig weekend het meeste op toen ik als wetenschapper op de Klokhuis vragendag in NEMO zat.

De halve dag heb ik allerlei vragen van kinderen van 4 tot 12 jaar over biologie en aanverwante zaken beantwoord. De meeste vragen gingen over het ontstaan van mensen, dieren en leven. Hoe is de mens ontstaan? Of, waarom zijn er zoveel verschillende soorten dieren op aarde? Waarom verkleuren de blaadjes in de herfst? Waarom bestaan er geen bruine koeien met zwarte vlekken? En, waarom word ik niet net als een plant uit een zaadje geboren?

Sommige kinderen leken een beetje te zijn ingefluisterd door hun ouders, maar andere kinderen gaven duidelijk aan dat de antwoorden van juffen, meesters en ouders tot nu toe weinig bevredigend waren geweest. Ik betwijfel of ze tevreden gaan zijn met het antwoord van ‘de wetenschapper’. Zo zat ik op een gegeven moment een negenjarig meisje te vertellen over koolstofketens (want hoe was die eerste eencellige toch ontstaan?). Ook niet bepaald mijn expertise moet ik toegeven.

Al met al was het een nuttige dag, want ik realiseerde me hoe je in het leven zonder dat je het door hebt steeds meer filters op informatie toepast, waardoor je een groot deel van de gebeurtenissen om je heen niet meer bewust waarneemt. Mijn zoontje van anderhalf wijst bijvoorbeeld even enthousiast naar elk vliegtuig dat overvliegt. Echter, over een paar maanden of weken zal zijn “vliegtuigen-kunnen-de-hele-dag-overvliegen-en-dat-is-niet-erg-en-ook-niet-opmerkelijk-het-zijn-eigenlijk-irrelevante-achtergrond-geluiden-die-geen-aandacht-waard-zijn-mits-het-niet-te-luid-klinkt-of-erg-snel-dichterbij-komt”-filter zijn aangezet en wijst hij niet meer acht keer per dag enthousiast naar de lucht (gelukkig!). Aan de andere kant kan het voor volwassenen nuttig zijn om soms een aantal van die filters uit te zetten en met een frisse blik naar de dingen om je heen te kijken. Ik ga het eens proberen…geen vliegtuig te zien tot dusver.