arm_wrestlingHet Darwinjaar loopt bijna op z’n eind. In verschillende media is er aandacht aan besteed o.a. met de prachtige serie “Beagle: in het kielzog van Darwin” van de VPRO. Ook op sciencepalooza zijn de nodige stukken geschreven, op de valreep hierbij mijn Darwin stukje. Geïnteresseerd als ik ben in data visualisatie kwam ik terecht op de website van Ben Fry, hij heeft een boek over data visualisatie geschreven en is de initiator van een open source programmeertaal genaamd Processing. Fry heeft visualisaties gemaakt van o.a. allerlei aan genetica gerelateerde projecten. Het is echt de moeite waard om op zijn website rond te neuzen; de visualisaties lijken soms meer kunstwerken

Z’n nieuwste “stuk” laat heel mooi de dynamiek van het ontstaan van Darwin’s boek “On the origin of species” zien. In totaal zijn er van het boek 6 drukken verschenen. De visualisatie van Fry laat de wijzigingen en aanvullingen in de verschillende drukken zien. Om een idee van de omvang van de veranderingen te geven, de eerste editie van het boek verscheen in 1859 en bevat ongeveer 150.000 woorden terwijl de zesde editie uit 1872, 190.000 woorden bevat. Zoals Fry het ook zelf zegt: het stuk laat ook mooi zien dat wetenschappelijke ideeën nooit af zijn maar constant veranderen en verbeteren, met andere woorden evolueren.