Wat is het leven toch mooi en verrassend. Mooier en verrassender dan de combinatie octopus en kokosnoot kan ik het eigenlijk niet bedenken. Diezelfde ervaring hadden waarschijnlijk de onderzoekers die een octopus, die ze nog maar net over de bodem van de zeevloer voorbij zagen lopen, niet veel later er vandoor zagen gaan met een kokosnoot onder de armen.

Prachtige plaatjes levert het op. Maar waarom een kokosnoot mee sleuren terwijl dat er heel klunzig en onhandig uitziet en waarschijnlijk ook helemaal niet prettig ‘loopt’. Dat vroegen de wetenschappers in kwestie zich ook af. De verklaring die volgens hun het beste past is het gebruik van de kokosnoot als gereedschap en daarmee schiet de de 8-armige vriend van beetje dom organisme zonder ruggengraat, met stip naar de bovenste regionen van de slimheid top 100 waar het zich omringt met andere beesten die bekend staan om hun gebruik van gereedschappen, zoals apen, vogels en de mens.

Octopus en kokosnoot bijna net zo leuk als mens en kokosnoot.