Ook dit jaar schrijven we over de beste, leukste en meest opvallende ontdekkingen, gebeurtenissen en andere toevalligheden die het nieuws net wel of helemaal niet haalden in 2009. Veel lees plezier en de auteurs van sciencepalooza wensen alle lezers een fantastisch 2010!


Meestal neem ik wetenschap heel serieus. Maar soms lees ik een nieuwsberichtje dat toch ook gewoon ontzettend grappig is. Hieronder 5 wetenschappelijke nieuwtjes waarbij ik afgelopen jaar op z’n minst moest glimlachen toen ik het las.

Wiskundig model voor zombies

Een stel wetenschappers van de universiteit van Ottawa (Canada) kwam deze zomer op de proppen met een wiskundig model voor een uitbraak van zombies. Hoe lang zal het duren voor alle mensen op de wereld in zombies veranderd zijn? En wat kunnen we er tegen doen? Het onderzoek beantwoordt deze vragen nogal pessimistisch: alleen een zeer agressieve aanpak kan voorkomen dat de hele wereld in zombies verandert in geval van een uitbraak. Vooral de eerste paragraaf van het artikel is hilarisch vanwege de serieuze toon. Rasechte wiskundigen als de onderzoekers zijn, willen ze eerst definiëren wat een zombie is: “A zombie is a reanimated human corpse that feeds on living human flesh.” Overigens moeten we dit onderzoek volgens de BBC niet zomaar afdoen als grapje: de modellen zijn ook toepasbaar op andere scenario’s met onbekende, zich snel verspreidende infectieziekten.

Zie http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8206280.stm

Wereld vergaat niet in 2012

Eerder had ik al wel eens gehoord van het 2012-fenomeen: volgens sommigen zou in dat jaar de wereld vergaan. Afgelopen jaar werd dit idee bekend bij een breder publiek vanwege de rampenfilm erover die dit najaar in première ging. En toen verscheen er ineens een bericht in de krant met de strekking ‘wereld vergaat toch niet in 2012’. Niet omdat het gewoon een wild idee is dat gehyped is door een hollywoodproducer, nee, de datum klopt niet. In plaats daarvan weten we nu dat de wereld ten onder zal gaan in 2220, zo berekende de Duitse aardwetenschapper Andreas Fuls. Gelukkig, we hebben nog even.

Zie ook http://www.nrc.nl/wetenschap/article2396925.ece/Wereld_vergaat_pas_in_2220

Aarde niet geschapen maar gescheiden

Begrijp me niet verkeerd, het volgende nieuwsbericht nam ik best serieus. De openingszin van de bijbel is eeuwenlang verkeerd vertaald: God heeft wel de mens en de dieren geschapen, maar de aarde schiep Hij niet zomaar uit het niets. Die heeft Hij gescheiden. Ik begrijp dat er een groot conceptueel verschil is tussen iets uit volledige leegte te scheppen, en iets scheiden. Maar hier mag ik wel even om grinniken, toch?

Zie http://www.nrc.nl/wetenschap/article2381097.ece/Hoogleraar_openingszin_van_de_bijbel_klopt_niet

Ignobel prijzen: BH wordt gasmasker en koeien met naam geven meer melk

De Ignobel prijs is een prijs voor het grappigste onderzoek dat tegelijkertijd mensen aan het denken zet. Eigenlijk horen dus alle onderzoeken die zo’n prijs hebben gekregen in dit rijtje thuis. Kijk dus vooral ook even op de website met de winnaars van de afgelopen 18 jaar. Twee onderzoeken eruit gelicht: allereerst die van Catherine Douglas en Peter Rowlinson, die aantoonden dat koeien met een naam meer melk geven dan koeien zonder naam. Overigens was Douglas ten tijde van de prijsuitreiking net bevallen van een dochter, dus kon ze er niet bij zijn. Wel stuurde ze een foto van zichzelf, haar pasgeboren dochter in een trui met een koe er op, en een koe.

En dan is er nog de geniale uitvinding van Elena Bodnar, die een BH ontwikkelde die te demonteren is tot twee aparte gasmaskers. Eén voor de draagster van het kledingstuk, en één voor een toevallige voorbijganger. Natuurlijk. Waarom is niemand daar eerder op gekomen?

Zie http://improbable.com/ig/ig-pastwinners.html