Ook dit jaar schrijven we over de beste, leukste en meest opvallende ontdekkingen, gebeurtenissen en andere toevalligheden die het nieuws net wel of helemaal niet haalden in 2009. Veel lees plezier en de auteurs van sciencepalooza wensen alle lezers een fantastisch 2010!

Mannen houden van genummerde lijstjes. Leg de Men’s Health naast de Viva en je ziet wat ik bedoel. En waarmee wordt de Viva gevuld? Met testjes. Om iedereen ter wille te zijn, hieronder een genummerde lijst met testjes: de leukste online experimenten en tests die ik in 2009 gezien heb.

1. Cognitive Daily Een pracht van een weblog met elke vrijdag een volksexperiment. Een week later worden de resultaten geanalyseerd. Bijvoorbeeld een onderzoek naar hoe je emoticons opvat, wat iemand tot een goeie schrijver maakt, en of mensen kunnen horen waar een muziekstuk over gaat. Nee dus, maar jij misschien wel: Klik op de categorie ‘Casual Friday’ voor de hele lijst met experimenten.

2. http://www.understandingprejudice.org/iat/ Wie denk jij dat slechtere wetenschappers zijn: vrouwen of negers? In mijn geval duidelijk vrouwen (ik weet niet precies hoe pijnlijk dat is). Test je onderbewuste vooroordelen met ingenieuze associatietests.

3. http://www.proefjes.nl/ Instructies voor zwempeper, dansrozijnen en de mentos-colatruc: de beste natuurkundeproeven staan op Proefjes.nl. Robbert Dijkgraaf heeft dit opgezet met behulp van een beurs en een oude studiegenoot van me. Met deze bizarre experimenten krijg je na het kerstdiner echt elk hangerig nichtje verslingerd aan De Wetenschap.

4. http://www.tierneylab.com Het klinkt als een merkwaardige hobby, om in een songtekst het antwoord op een mathematisch vraagstuk te verpakken, maar tussen de reaguurders van NYTimes columnist John Tierney zitten briljante geinspireerde nerds. Op zijn blog behandelt en ontmantelt hij de meest uiteenlopende sexy theorietjes. Want: “Just because an idea appeals to a lot of people doesn’t mean it’s wrong. But that’s a good working theory.”

5. http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/ Zie jij het verschil tussen een valse en een echte glimlach? http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/mind/surveys/smiles/index.shtml en duizend andere praktische oefeningen.

Ook leuk voor na het kerstdiner: kijk wie er de meeste smaakpapillen heeft. Beetje vies, wel. http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/body/articles/senses/tongue_experiment.shtml