In de serie ‘herkenbare fenomenen’ (zie mijn eerdere stukje over neuroticisme) hier weer een persoonlijke blog gestaafd met Echt Onderzoek.

Het fenomeen: binnenkort ga ik verhuizen naar een andere stad. Dat weet ik al een jaar, maar nu het moment dichterbij komt lijkt het alsof het hier steeds leuker wordt. Hoe komt dat? Deels kan ik het verklaren doordat ik meer vrienden heb dan in het begin, beter de weg weet etc., maar het voelt alsof er meer dan dat gaande is.

Het onderzoek:
Het artikel heet “De voordelen van gevoelde tijdsdruk” en beschrijft precies mijn gevoel. Als je studenten laat denken dat hun studententijd er bijna op zit, worden ze gelukkiger. Hun inschatting over de tijd die er nog was werd gemanipuleerd door zinnen als ‘Hou in gedachten dat je nog maar 1200 uur over hebt voordat je weg bent’ versus ‘Hou in gedachten dat je nog wel 1/10 jaar te gaan hebt hier.’ Nu ik het zo lees vind ik het nogal dubieus klinken, maar de resultaten liegen niet: de groep die ‘onder tijdsdruk’ werd gezet, ging zich sociaal actiever gedragen en werd significant gelukkiger dan studenten die het gevoel kregen dat ze nog alle tijd hadden.

De aantekening: Het is wel geinig, dat ik bij zo’n persoonlijke belevenis een artikeltje kan vinden, maar het is helaas geen teken van een briljante wetenschappelijke geest. Mensen zoeken graag aanvullend materiaal bij hun overtuigingen en lezen over tegenstrijdige informatie heen. Om eerlijk te zijn gingen de meeste studies die ik vond over hoe geluk je perceptie van tijd beinvloedt. Waarschijnlijk is het zo dat nu ik het in deze stad leuk begin te vinden, de tijd sneller gaat.