Iedereen die wel eens een muntje opgooit weet dat je soms wel eens 10x kop achter elkaar kan krijgen en dan plots weer om en om kop en munt. De kans om kop of munt te krijgen is altijd hetzelfde en onafhankelijk van wat je de keer ervoor hebt gekregen, dus krijg je soms gekke patronen. Maar uiteindelijk middelt het allemaal uit, hoe vaker je de munt opgooit hoe dichter de verdeling naar 1:1 zal verschuiven.

Al jaren worden we om de oren geslagen met klimaatmodellen waarin de temperatuur in de komende eeuw zal oplopen, soms met 2 graden Celsius soms zelfs met 4 graden. De modellen zijn het misschien niet eens over de grootte van de toename, ze zijn het er wel over eens dat er een toename zal zijn en dat dit grote gevolgen zal hebben voor de aarde.

Een week of drie geleden verscheen er een nieuw rapport (State of the Climate in 2008) over het temperatuur verloop van de afgelopen decennia. Niet een model, maar echte temperatuurmetingen genomen op een groot aantal verschillende plekken op aarde. Wat blijkt, na een toename van de temperatuur in de jaren negentig is de gemiddelde temperatuur op aarde de laatste tien jaar niet toegenomen onder invloed van menselijke handelen (zie plaatje; N.B. er heeft wel een toename plaatsgevonden van ongeveer 0.08 graden Celsius maar deze kan volgens de onderzoekers worden toegeschreven aan het El Niño effect).

Wat moet je daar nu van denken? De klimaat sceptici hebben het rapport omarmd en zwaaien er wild mee in de rondte om hun gelijk te halen. Niks geen klimaatverandering, het is een hoax, met Al Gore als de Godfather! En ondertussen dreigen onderhandelingen te stranden om iets aan CO2-uitstoot en de productie van fijnstof en broeikasgassen te doen.

Wetenschappers die dagelijks met de materie bezig zijn en klimaatvoorspellingen doen, hebben een verklaring voor het geobserveerde patroon. Zij zeggen dat het pure kansberekening is. Een korte periode van een aantal jaren waarin de temperatuur niet verandert komt geregeld voor in de modellen. De periode waarin we de afgelopen tien jaar hebben gezeten is dus niet onverwacht. De kans dat dat snel zal veranderen en dat de temperatuur verder op zal lopen is volgens hen zeer groot.

Dat wordt dus afwachten de komende jaren. Het gevaarlijke van de klimaatsceptici is dat ze nu staan te schreeuwen om hun gelijk te halen en dat er naar ze geluisterd wordt. Het vervelende met het klimaatvraagstuk is dat je het maar 1x verkeerd kan hebben, we kunnen de film niet terug draaien en nog een keer overdoen als we het per ongeluk verkeerd hebben, “better safe than sorry” lijkt me.