Voor het slapengaan een snufje van deze nieuwe neusspray, en je onthoudt veel beter al je belangrijke afspraken, mooie herinneringen of tentamenstof. Tenminste, dat zou de werking moeten zijn van interleukine-6 (IL-6) op de hersenen, volgens wetenschappers van de universiteit van Lübeck. Het stofje zou de verwerking van herinneringen tijdens de REM-slaap bevorderen.

17  proefpersonen kregen in het Lübeckse onderzoek voor het slapengaan een tekst te lezen, die ze de volgende dag zo goed mogelijk moesten reproduceren. Ook moesten ze de positie van een aantal kaarten met verschillende plaatjes onthouden en met hun vingers een ritme tikken. Voor die laatste twee oefeningen hielp het innemen van IL-6 niet waarneembaar. Maar bij het onthouden van teksten deed de groep die IL-6 had gekregen het stukken beter.

Bovendien maakten de wetenschappers een onderscheid tussen emotioneel beladen teksten en neutrale teksten. De proefpersonen kregen bijvoorbeeld een gedetailleerd verslag te lezen van de moord op een kind, versus een verslag van een modeshow. De proefpersonen waren allemaal mannen, en gaven zoals te verwachten zelf aan dat dat laatste voor hen in de categorie ‘neutraal’ viel. Met inname van IL-6 werd vooral de emotioneel beladen tekst goed gereproduceerd.

Zou deze neusspray in de toekomst een handige hulp bij de studie zijn? Of misschien kun je het ook wel gebruiken als middel om de herinneringen aan een mooie belevenis goed vast te leggen. Na een leuk feestje of een gaaf concert neem je wat geheugenspray om het extra goed te kunnen onthouden, en na een nare ontmoeting met je schoonmoeder sla je het dagelijkse snufje maar even over.

Eerlijk gezegd weet ik niet of ik heel blij zou zijn met zo’n spray. Elke avond bedenken of je dag leuk genoeg was om met extra nadruk te onthouden, lijkt me een hele opgaaf. Dan komt mijn geheugen er een beetje uit te zien als mijn fotoalbums. Alleen de leuke vakanties en verjaardagen. En of dat nou ideaal is?

Dit is het eerste stuk op sciencepalooza van Charlotte Vlek. Charlotte heeft een bachelor wiskunde, een master “communicatie van betawetenschappen” en is nu bezig met een master logica. Daarnaast werkte ze als Nationale PR-medewerker Wiskunde voor het Koninklijk Wiskundig Genootschap (KWG), waarvoor ze onder andere www.wiskundeinperspectief.nl maakte, een website met interviews met wiskundigen.