Voor het slapengaan een snufje van deze nieuwe neusspray, en je onthoudt veel beter al je belangrijke afspraken, mooie herinneringen of tentamenstof. Tenminste, dat zou de werking moeten zijn van interleukine-6 (IL-6) op de hersenen, volgens wetenschappers van de universiteit van Lübeck. Het stofje zou de verwerking van herinneringen tijdens de REM-slaap bevorderen.
17 proefpersonen kregen in het Lübeckse onderzoek voor het slapengaan een tekst te lezen, die ze de volgende dag zo goed mogelijk moesten reproduceren. Ook moesten ze de positie van een aantal kaarten met verschillende plaatjes onthouden en met hun vingers een ritme tikken. Voor die laatste twee oefeningen hielp het innemen van IL-6 niet waarneembaar. Maar bij het onthouden van teksten deed de groep die IL-6 had gekregen het stukken beter.
Bovendien maakten de wetenschappers een onderscheid tussen emotioneel beladen teksten en neutrale teksten. De proefpersonen kregen bijvoorbeeld een gedetailleerd verslag te lezen van de moord op een kind, versus een verslag van een modeshow. De proefpersonen waren allemaal mannen, en gaven zoals te verwachten zelf aan dat dat laatste voor hen in de categorie ‘neutraal’ viel. Met inname van IL-6 werd vooral de emotioneel beladen tekst goed gereproduceerd.
Zou deze neusspray in de toekomst een handige hulp bij de studie zijn? Of misschien kun je het ook wel gebruiken als middel om de herinneringen aan een mooie belevenis goed vast te leggen. Na een leuk feestje of een gaaf concert neem je wat geheugenspray om het extra goed te kunnen onthouden, en na een nare ontmoeting met je schoonmoeder sla je het dagelijkse snufje maar even over.
Eerlijk gezegd weet ik niet of ik heel blij zou zijn met zo’n spray. Elke avond bedenken of je dag leuk genoeg was om met extra nadruk te onthouden, lijkt me een hele opgaaf. Dan komt mijn geheugen er een beetje uit te zien als mijn fotoalbums. Alleen de leuke vakanties en verjaardagen. En of dat nou ideaal is?
09.10.2009
15:08
Hallo Charlotte,
Welkom als actieve blogger op SciencePalooza!.
Ik vind de laatste alinea juist ideaal! Dan heb je een dagelijks rust-moment, waarin je overdenkt wat deze dag de moeite waard maakte. En als dat voldoende is, neem je een puf en blijft dat ‘beter’ bewaard. Je zou bijvoorbeeld die zaken kunnen opschrijven… oh nee, dan houd je een dagboek bij en heb je dit middel niet meer nodig ;-).
Ik heb nog wel een vraag: geldt dat ‘betere onthouden’ ook voor triviale zaken, dingen die je niet bewust hebt opgenomen zoals het nummerbord van de auto voor je in de file of de krantekop van de persoon tegenover je in de trein? Daar zit volgens mij wel groei-potentieel.
That’s All Folks,
Harald.
07.10.2009
14:32
off-topic: Wat een gave interviews op de wiskundewebsite! Ik had iets dergelijks graag over 10 verschillende studies gelezen voordat ik moest kiezen.
06.10.2009
21:45
Het is een grappig idee: een neusspray voor je geheugen. Het zal wel niet direct een handig studiehulpmiddel worden aangezien de meeste studieboeken nu niet direct emotioneel beladen zijn… Maar toch.
Wellicht ook leuk om je af te vragen hoe zoiets dan weer samenhangt met het gegeven dat mensen een heel goed geur-geheugen hebben: bij de geur van oma’s appeltaart komen direct een heleboel dingen weer boven.
06.10.2009
13:42
Wel een beetje eenzijdig toch, als je alleen de leuke dingen onthoudt? Ze hebben het trouwens alleen getest met negatieve verhalen: kindermoord en iemand die vertelt over een ernstige ziekte en hoe die zijn leven beinvloedt.
06.10.2009
13:12
Interessant verhaal. En een geheugen als een fotoalbum lijkt mij prima: dat is toch ook precies waarom we fotoalbums hebben, zodat we juist de leuke dingen onthouden? Maar een verhaal van een moord op een kind lijkt me eerder negatief. Hebben ze het ook getest met positieve verhalen?