Op mijn werk leid ik een project waarbij we de Rotterdamse haven ecologisch aantrekkelijker willen maken. Om schuilplaatsen te maken voor vis en om extra ondergrond aan te bieden voor mosselen, zakpijpen en allerlei soorten wieren hebben we touwstructuren opgehangen, die we hula’s noemen (omdat ze op de Hawaiaanse rokjes lijken). Dit werkt onverwacht goed. Binnen een half jaar zit op een streng touw van een halve meter lang ongeveer drie kilo mosselen. Daarnaast blijkt het project, tamelijk onverwacht, een soort persmagneet. Het idee van natuur in de haven spreekt kennelijk erg tot de verbeelding.

Gister was het project op Vroege Vogels tv. Ik sta er gezellig bij om de data op te schrijven en te assisteren (jaja, ik kan wel wàt). Peter Paalvast, die de monitoring uitvoert en al tientallen jaren in de haven werkt, doet het woord. Zie hier het stukje op Vroege Vogels, en zie hieronder een stukje van al het filmmateriaal dat de duikers, die je in het Vroege Vogels filmpje te water ziet gaan, voor ons hebben gemaakt. Hierop zie je de kunstmatige onderwaterbossen.

Dubbelklik op het filmpje om te starten: