TED praatjes staan bol van de inspiratie. En nu hebben ze Nederlandse ondertitels! TED is een organisatie die conferenties organiseert waar interessante, creatieve of succesvolle mensen vertellen over hun ideeën, ervaringen of plannen. Ieder praatje gaat over een idee dat de moeite waard is verder verteld te worden (“ideas worth spreading” volgens de TED website). Monika schreef al eens eerder een post over TED. Het goeie nieuws is dat je sinds kort een deel van de praatjes met Nederlandse ondertitels kan bekijken. Er zijn 26 TED praatjes door vrijwilligers in het Nederlands vertaald. Met gemiddeld 10 minuten per praatje levert dat ruim 4 uur kijkplezier op! Vanmiddag heb ik de eerste 10 praatjes met Nederlandse ondertitels bekeken en hier zijn mijn favorieten:

Kort, grappig en eerlijk

Richard St John vertelt hoe hij succesvol werd en hoe hij daarna bijna failliet ging en hoe hij toen toch weer succesvol werd. Een hoog Tsjakka gehalte, maar zijn praatje van slechts vier minuten heeft er zojuist voor gezorgd dat ik nu echt mijn best doe op deze post.

Optimistisch

Willie Smits is lang niet zo’n goede prater als Richard St John. Maar het project waarover hij praat is indrukwekkend. Hij redt orang-oetans, verbetert het klimaat en helpt daarbij ook nog de lokale economie in een arm deel van Indonesië. Bovendien is hij het levende bewijs dat je ook met een dik Nederlands accent een uitnodiging kan krijgen om op een TED conferentie te praten ;-)

De allerbeste powerpoint slides

Hans Rosling praat over de HIV epidemie. Hij is grappig en zijn verhaal is interessant. Maar het coolste van zijn praatje zijn de powerpoint slides. Ze zijn geweldig! En hij maakt dat alle andere powerpoint presentaties saai en on-informatief lijken. Zijn website is ook erg de moeite waard.

Overigens komt TED binnenkort naar Amsterdam. Op 20 november, van 9:00 ‘s morgens tot 21:00 ‘s avonds in het Tropenmuseum. Jammergenoeg heb ik nog geen uitnodiging gekregen (het is een nogal exclusief event). Als jij wel een uitnodiging hebt, gefeliciteerd! Ik hoor graag hoe het was!