Handen wassen na het plassenEen paar maanden geleden verschenen er op de toiletten op mijn werk ineens uitvoerige beschrijvingen van hoe ik mijn handen dien te wassen na het plassen. Als ik het goed onthouden heb moet ik geloof ik eerst de kraan aandoen, mijn handen natmaken, 15 tot 20 seconden inzepen, afspoelen, en dan, en dat is heel belangrijk, papier pakken terwijl de kraan nog aanstaat, mijn handen gauw afdrogen en de kraan uitdoen met dat handdoekje. Ik doe tegenwoordig ook de deur open met dat handdoekje. Ik hoor heel vaak mensen het toilet verlaten zonder de kraan ook maar aan te raken en die deurkruk is dus volgens mij het toppunt van alle kwaad. En dan ben ik nog een vrouw. En bij mij hangen er tenminste van die beschrijvingen.

Uit een recentelijk gepubliceerd onderzoek is gebleken dat bij afwezigheid van dit soort ‘herinneringen’ maar 65% van de vrouwen na gebruik van de WC hun handen wast met zeep en maar een schokkende 31% van de mannen. Uit ditzelfde onderzoek bleek dat de briefjes in toiletten afgestemd moeten worden op de gebruiker. Terwijl bij vrouwen een briefje met: “wash your hands with soap” effectief is, hebben mannen een meer angstaanjagende tekst nodig om zich richting kraan te begeven: “soap it off or eat it later”.

Toegegeven, zelfs de meest effectieve briefjes leidden maar tot een zeer matige toename in het handen wassen bij beiden seksen: Maar drie procent van de mannen en zes procent van de vrouwen ging overstag.