Hormonen hebben grote invloed op hoe mensen zich gedragen. Testosteron, dat mannelijke sekshormoon dat snorren en biceps laat groeien, laat ook topmannen een financiële crisis veroorzaken. Maar hoe zit het met vrouwenhormomen en de schommelingen die ze tijdens een maand maken?

Dat heeft Thomas Buser (29), economie-AiO aan de Universiteit van Amsterdam, onderzocht in het laboratorium. Hij vroeg aan 120 studentes wanneer ze ongesteld zouden worden en of ze aan de pil waren. Dat is voor een econoom een nogal ongewone vraag.
“Tijdens een gesprek kwam ik op het idee dat je met deze twee vragen simpel en precies kunt bepalen hoeveel vrouwelijke sekshormonen een vrouw in haar bloed heeft. Dat is veel makkelijker dan bloed prikken.”

Hij liet de vrouwen eerst een wiskundig testje doen. Niet omdat hij dacht dat ongestelde vrouwen slimmer zouden zijn, maar om te kunnen testen hoe ze uitbetaald wilden worden voor hun prestatie: 1 euro per goed opgeloste som, of 4 euro per som als ze beter dan de anderen waren. Dat is een maat voor hoe competitief iemand ingesteld is.
“Het bleek dat vrouwen die tijdens het onderzoek een hoog progesteronniveau hadden (zie plaatje: een vrouwelijk sekshormoon dat voornamelijk tijdens de laatste 10 dagen van de menstruele cyclus aanwezig is) veel minder competitief ingesteld waren. Misschien is competitief gedrag wel voordelig tijdens de vruchtbare fase, als je het beste mannetje moet versieren, maar minder als je niet zwanger kunt worden of het toch al bent.”

In het dagelijks leven is competitief zijn een voordeel. Mannen verdienen bijvoorbeeld aanzienlijk meer dan vrouwen in dezelfde functies. Volgens Thomas is de invloed van dit hormoon zo groot, dat het een flink deel van de bekende sekseverschillen verklaart.

Daar was ik wel verbaasd over. Wat betekent dit voor vrouwen die aan de pil zijn?
“Om dat te kunnen zeggen zouden we vrouwen random de pil moeten geven. Het blijkt dat vrouwen die de pil slikken, minder geneigd zijn om risico’s te nemen- maar of dat nou komt omdat ze aan de pil zijn, of dat ze juist daarom aan de pil zijn, kan ik natuurlijk niet zeggen.”

Zou mijn gedrag in het dagelijks leven ook zo sterk door hormonen gestuurd worden? Thomas’ onderzoek suggereert van wel. In zijn paper raadt hij vrouwen aan om bijvoorbeeld hun salarisonderhandelingen te plannen tijdens het moment dat ze flink competitief zijn.
Even zien- wanneer was die Dutch Bloggie-verkiezing ook alweer? Ach, die lui van geenstijl.nl verslaan we met afstand.