Comazuipen is hip. Jongeren van 15 en ouder zouden zich regelmatig vergijpen aan grote hoeveelheden drank om vervolgens in het ziekenhuis wakker te worden met een leeggepompte maag. Volgens de media heeft ‘binge drinking’ de laatste jaren een vlucht genomen. Afgelopen jaar werden bijna 340 jongeren met alcohol vergiftiging opgenomen in het ziekenhuis, dat waren er zo’n 40 meer dan het jaar ervoor. Of comazuipen echt steeds populairder wordt of dat het hier vooral gaat om een betere registratie in combinatie met hitsige reporters blijft giswerk.

Er wordt vaak geschreven dat op jonge leeftijd regelmatig te veel alcohol nuttigen op de lange termijn kan leiden tot bijvoorbeeld chronische concentratieproblemen en agressief gedrag. Dat comazuipen op de korte termijn niet gezond voor je is, lijkt voor de hand te liggen maar wat de lange termijn effecten zijn is niet goed duidelijk. Het probleem is dat er weinig wetenschappelijke data bestaat waaruit de directe gevolgen makkelijk af te leiden zijn.

Om een beetje licht op de zaak te werpen heeft een onderzoeksgroep uit Seattle experimenten gedaan met adolescente ‘comazuipende’ ratten. Ratten houden niet van alcohol, maar ze waren wel te verleiden om gelatine te eten met daarin alcohol. De jonge ratten kregen gedurende 20 dagen deze lekkernij voorgeschoteld en namen op deze manier gedurende de dag het equivalent van meerdere glazen alcohol tot zich.

Vervolgens gingen de ratten ‘cold-turkey’ en kregen ze drie weken later een taak voorgeschoteld waarmee ze eten konden ‘winnen’. De ratten moesten kiezen tussen twee pedalen. Pedaal A leidde tot een voorspelbare hoeveelheid voedsel terwijl pedaal B op onvoorspelbare momenten leidde tot veel voedsel en soms tot niets. De beste keuze tussen de twee pedalen was A, deze leidde gemiddeld tot een hogere voedselopbrengst.

Zowel ratten die op jonge leeftijd van de alcohol hadden ‘genoten’ als ratten die nooit alcohol hadden gedronken leerden snel dat het drukken op pedalen tot voedsel leidde. De geheelonthouders leerden bovendien dat pedaal A tot het meeste voedsel leidde, terwijl de comazuipers telkens op de risicovolle-opbrengst-pedaal B bleven drukken. Zelfs drie maanden nadat de alcohol-groep voor het laatst alcohol had gekregen bleven ze stug volhouden en vaker op pedaal B drukken.

Dat het effect na drie maanden nog steeds aanwezig was zien de onderzoekers als een teken dat veel alcohol nuttigen op jonge leeftijd kan leiden tot blijvende veranderingen in de hersenen. Kortom, het wordt tijd dat er eens flink geëxperimenteerd gaat worden met een aantal ‘binge-drinkende’ jongeren. Dat lijken me nog eens interessant proefjes.

Maar in Nederland doen we het gewoon lekker op z’n Hollands dus organiseren we een wedstrijdje om een rap-clip tegen ‘binge-drinken’ te maken.

Zwart Licht maakte er al eentje, ‘Domboh’.