Terwijl de eerste doses vaccins tegen de Mexicaanse griep van de band rollen en de storm rond Neerlands bekendste griep-wetenschapper Ab Osterhaus en z’n vermeende belangenverstrengeling langzaam begint af te nemen, blijft het, nu het influenza seizoen op het Noordelijk halfrond op het punt staat aan te breken, afwachten of het H1N1 griepvirus sterker vanuit het Zuidelijk halfrond zal arriveren.

De afgelopen maanden heeft de Mexicaanse griep in Zuid-Amerika aan een paar honderd mensen het leven gekost, en analyse van H1N1 gevallen in Mexico en Canada suggereert dat kinderen en jonge mensen een net iets grotere kans lopen om ernstig ziek te worden dan ouderen boven de 65, terwijl dit normaal gesproken bij seizoensgebonden griep andersom is.

Kortom, niet heel veel nieuws onder de zon, of ik moet wat gemist hebben. Wel kwam ik een interessant stuk tegen in the New York Times dat berichtte over een wetenschappelijk artikel in Clinical Infectious Diseases. In het wetenschappelijk tijdschrift wordt geschreven over de 1918 Spaanse griep pandemie waaraan naar schatting 20 – 40 miljoen mensen zijn gestorven.

Veel mensen bezweken niet alleen direct aan de gevolgen van long-schade aangericht door het virus maar, door de afwezigheid van antibiotica, zeer vaak aan secundaire bacteriële infecties zoals Streptococcus pneumoniae. Het artikel in Clinical Infectious Diseases komt nu met nog een doodsoorzaak: een overdosis aspirine. De Amerikaanse marine blijkt in de VS, net voor de piek van sterfgevallen in oktober 1918, hoge doses aspirine aangeraden te hebben om de Spaanse griep te behandelen.

De aanbevolen dosis in 1918 was 8000 milligram per 24 uur, dat staat gelijk aan zo’n 25, 325 milligram tabletjes, oftewel twee keer de maximale aanbevolen hoeveelheid van vandaag de dag. Hou je dat een aantal dagen vol dan wordt de kans op een te hoge bloeddruk zeer groot en loop je onder andere kans op vochtophoping in de longen. Vooral dat laatste zou in combinatie met de Spaanse griep een onbekend aantal extra doden tot gevolg gehad hebben.

Een interessante hypothese, maar jammer genoeg niet makkelijk om nu nog te achterhalen.