Met grote verbazing vorige week gekeken naar de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde. Ik zag daar een stukje cornflakes op water drijven dat door een magneet werd aangetrokken! In het programma werd onderzocht of Kellog’s cornflakes (special K’s) daadwerkelijk ijzer bevat (dat staat immers groot op de verpakking en suggereert dat deze toevoeging gezond zou zijn). Kellog’s cornflakes blijkt geen ijzer in de vorm van een mineraal te bevatten maar er is daadwerkelijk ijzerpoeder aan het produkt toegevoegd. Wow, gemalen spijkers, fietswrakken of oude containerschepen die tot ijzerpoeder zijn vermalen in je cornflakes wie wil dat nou niet! In de metro van gisteren (en blijkbaar in alle kranten) reageert Kellog’s op dit verhaal door te verwijzen naar een persbericht van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Volgens dit persbericht mogen er in Nederland best gemalen spijkers, sorry ik bedoel natuurlijk ijzerpoeder aan voedingsmiddelen worden toegevoegd. Blijkbaar ook als het totaal overbodig is. IJzerpoeder in Cornflakes wordt namelijk nauwelijks door je lichaam opgenomen, zeker niet als het met melk wordt gegeten (basisch milieu en de calcium in melk verlaagt de opname van ijzer) en misschien in hele kleine hoeveelheden als de cornflakes samen met sinaasappelsap (zuur milieu) wordt gegeten. Nu bekruipt me het onbehaaglijke gevoel dat er alleen om “dit product bevat ijzer” op de verpakking te vermelden er daadwerkelijk ijzerpoeder aan wordt toegevoegd. Wat volgt; Kellogs, nu met extra vezels, je hoeft alleen de kartonnen verpakking door je cornflakes te snipperen?

16.11.2009
16:12
Goed stuk, van die scheikundejongens! Kunnen ze niet geronseld worden? Kritisch en wetenschappelijk onderbouwd uitspraken van fabrikanten en/of tv-makers onder de loep nemen klinkt helemaal als Sciencepalooza.
26.10.2009
14:18
My 2 cents,
Regelmatig programma voor mij, dat Keuringsdienst van Waarde. Ze laten vaak net een ander beeld zien van het fabricage-proces van producten die ‘iedereen’ gebruikt, waardoor een beeld ontstaat dat je tot nadenken stemt. Niet ‘zomaar’ de reclame geloven, maar zelf nadenken over.
Probleem waar ze nu mee zaten was waarschijnlijk: hoe laten we het zien? Dan is een magneetje wel een goeie!.
Ben het ook met Monika eens: van oud ijzer kunnen we beter andere dingen maken dan ‘gezonde’ cornflakes. Trouwens, veel van dit soort prefab-food is alleen voordelig voor de fabrikant ervan. Door marketingmatige beeldvorming moet de consument overtuigd raken van het nut, maar ‘gewoon’ de dingen eten en gebruiken, zoals we jaren geleden ook al deden is minstens net zo nuttig.
Maar ja, dan verdienen die aandeelhouders en bollebozen van de voedings-industrie hun bonusjes natuurlijk niet…
23.10.2009
10:29
Ah, leuk dat ze meteen naar gekeken hadden- we hadden juist deze discussie ook al.
Maar als er weinig mensen zijn die Ijzermangel hebben en als de huisarts gelijk heeft- dat te veel ijzer leverschade geeft- zouden we dan niet de supplementen net zo goed weg kunnen laten en uit de ijzer weer goede oude fietsen kunnen maken?
22.10.2009
21:59
Kijk, interessante reactie:
Scheikundejongens ontmaskeren Keuringsdienst van Waarde
(http://www.vnci.nl/actualiteit/nieuwsbrief/nieuwsbrief-artikelen/09-10-22/Scheikundejongens_ontmaskeren_Keuringsdienst_van_Waarde.aspx)
De Keuringsdienst van Waarde meldt foutief dat makers van cornflakes alleen maar uit winstoogpunt ijzer toevoegen aan hun producten. Dat is de conclusie van de Scheikundejongens, verantwoordelijk voor het gelijknamige weblog over scheikunde. In de gewraakte aflevering van 15 oktober meldt de Keuringsdienst van Waarde dat ijzer niet oplost in water, en daarom ook niet door het lichaam opgenomen kan worden. Toevoeging hiervan aan cornflakes zou daarom geen nut hebben, en slechts gedaan worden om mensen over de streep te trekken met een valse gezondheidsclaim.
Volgens de Scheikundejongens is dit onjuist: het toegevoegde metallische ijzer (in poedervorm, zodat het niet kan reageren met andere voedingsstoffen) wordt door het maagzuur via oxidatie omgezet naar ijzerionen, die wel door het lichaam opgenomen worden. Ook bevatten de cornflakes extra vitaminen om de ijzeropname te bespoedigen. Op Scheikundejongens.nl zijn de gewraakte uitzending van de Keuringsdienst van Waarde en de uitleg van de Scheikundejongens terug te vinden.
http://scheikundejongens.nl/2009/10/gemalen-fietswrakken-in-cornflakes/
22.10.2009
19:47
Wat absurd!
Toch maar naar de huisarts luisteren en een volkoren brood eten?!
Appelstroop schijnt trouwens ook alleen ijzer te bevatten als het in de oudewetse blikken dozen is bewaard. Daar is het eigenlijk een beetje hetzelfde als de special K: het ijzer van het blik lost op in de stroop.
Trouwens vind ik het gek dat ijzer toegevoegd wordt aan Special K, omdat ze gemaakt zijn uit verschillende soorten graan en niet uit mais. Als ze het hele graan gebruiken zou het dus volstrekt onnodig moeten zijn.
22.10.2009
15:18
Mooi verhaal. Interessant ook hoe simpel het is de suggestie te wekken een supergezond product te verkopen. Lekker op spijkertjes knabbelen!