Het bedrijf lambda uit Madagaskar, onder andere gespecialiseerd in het weven en borduren van zeer dure stoffen, heeft een wel heel speciaal doek gemaakt. Het doek is bijna 3.5 bij 1.5 meter groot, zoals je in het plaatje hiernaast en hieronder kan zien is het goudkleurig en het is gemaakt van zijde. Maar niet zomaar van een lading cocons van een stel zijde wormen, maar voor het eerst van zijden draden geproduceerd door vrouwelijke exemplaren van de spinnensoort Nephila madagascariensis. In het Engels wordt de spin vanwege het maken van goudkleurige webben de ‘golden orb weaver’ genoemd.

Vier jaar lang trokken elke ochtend tijdens het regenseizoen zo’n 70 mensen erop uit om zoveel mogelijk exemplaren te vangen. Meestal werden de spinnen met lange stokken van telefoonpalen en elektriciteitskabels gehaald en teruggebracht naar de fabriek. De spinnen werden dan voorzichtig in een soort harnas gezet en met veel gevoel en geduld kon vervolgens een zijden draad van zo’n 25 meter per spin worden gewonnen. Door zo’n 96 tot 960 draden samen te voegen ontstonden draden waarmee het doek geweven kon worden.

Volgens de bedenkers en investeerders in het project, Simon Peers en Nicholas Godley, ‘klinken’ de dikste draden als gitaarsnaren wanneer ze op spanning staan. Niet zo gek want de zijden draad van de spin is sterker dan een stuk staal van hetzelfde gewicht en bovendien kan de draad tot 40% van z’n lengte worden opgerekt. Stoffen met dit soort karakteristieken zouden erg gewild zijn in allerlei industrieën (bijvoorbeeld de vliegtuigindustrie en ruimtevaart) en er wordt dus al jaren geprobeerd iets vergelijkbaars na te maken.

Op de site van de American Museum of Natural History waar het doek sinds deze week te bewonderen is, kan je een hier een filmpje vinden over het doek.

Voor het doek zouden in totaal meer dan een miljoen spinnen zijn gebruikt. En niet onbelangrijk, de spinnen werden altijd weer vrijgelaten nadat ze hun zijden draad hadden vrijgegeven. Je kan je natuurlijk afvragen hoe zo’n spin zonder web zal overleven, maar het doek ziet er in ieder geval fantastisch uit!