Discovery 09: drinken voor de wetenschap Gisteravond iets voor één uur ‘s nachts kwam ik erachter dat 4 biertjes mijn alcoholpromillage naar een schappelijk 0,08 hadden opgerekt. Meteen daarna deden ze me pijn.

Je zult misschien denken dat ik het over geweldadige politieagenten heb, maar dat is niet waar. Het waren wetenschappers uit Nijmegen die in het Amsterdamse science center Nemo een pijnexperiment uitvoerden. Dat deden ze van 9 uur ‘s avonds tot 4 uur ‘s ochtends. De gelegenheid: Discovery 09.

Deze wetenschappers werken normaal gesproken aan de invloed van pijn op je cognitieve vermogens, maar zagen op Discovery 09 hun kans schoon om iets unieks te onderzoeken: de invloed van alcohol op het onderdrukken van pijn. De pijn werd veroorzaakt door steeds iets meer stroom door je zij te jagen. Best onaangenaam eigenlijk en de tintelingen tintelden nog een goed kwartier na.

Als dit het enige was geweest wat Discovery 09 te bieden had, waren er waarschijnlijk geen 1500 mensen op afgekomen. Ook dit jaar was het weer een feest waar muziek, kunst, wetenschap, games en drank naadloos in elkaar overliepen.

Het mooiste voorbeeld daarvan vond plaats bij de DJ-set van C-mon en Kypski. Terwijl op de overvolle, zweterige dansvloer mensen ruimte probeerden te vinden om te dansen, werden op drie schermen live 3D-beelden van het dansende publiek de zaal in geslingerd. Max Hattler (de VJ), mocht hiervoor gebruik maken van een betaversie van een gloednieuwe 3D range camera van Delftse wetenschappers, die realtime driedimensionaal bewegend beeld opneemt. Deze fantastische samenwerking tussen kunstenaars en wetenschappers, maakt wat mij betreft Discovery 09 al tot een bijzonder en geslaagd feest.

En er was nog veel meer. Met een biertje in de hand, de aanlokkelijke exhibits in Nemo negerend, want die ken ik al, zag ik twee meisjes in een Nemo-lab een moderne dans uitvoeren. Tikkeltje bizar, maar fascinerend genoeg om te blijven kijken.

Enkele stappen verder bij de bar (nieuw biertje), namen wetenschappers en kunstenaars in presentaties van 20 afbeeldingen die 20 seconden in beeld zijn, het publiek mee in hun wereld. In een andere zaal presenteerde Bas Haring Wisebits en werden andere kunstfilmpjes getoond.

Van deze, en vele andere, programmaonderdelen heb ik niet veel meer meegekregen, want ik wilde ook nog een potje dansen en dat kon prima op Dialogues, waar livemuzikanten improviseerden over de beats van een DJ, en op DJ Missing Links.

Toen ik om vier uur ‘s ochtends Nemo uitstapte, had ik natuurlijk prima de auto in mogen stappen met mijn supersnel alcoholafbrekende lichaam. Ik ben toch maar op de fiets gestapt en liet de smakelijke ingredienten die Discovery 09 maakten achter in een met plastic bierglazen bezaaid Nemo.