Jomanda is Nederlands bekendste paranormaal begaafde genezeres. Zoals je op haar site kan lezen is ze rond haar 21e door een helderziende op deze krachten gewezen. Jomanda was dwars en wilde daar helemaal niet naar luisteren en bleef gewoon lekker balletten. We weten ondertussen allemaal hoe dat is afgelopen en sinds een paar weken voert ze weer vrolijk ‘healings’ uit alsof er niets gebeurd is.

Jomanda zou eens mee moeten doen met de 1 miljoen dollar uitdaging van James Randi. Dat zou voor iedereen goed zou zijn, behalve Jomanda ben ik bang.

Randi is een voormalig magiër en ontsnappingsartiest maar houdt zich al decennia bezig met het verspreiden van kritisch denken en het verklaren, of beter het ontmaskeren, van paranormaal begaafden.

Daartoe heeft Randi eind jaren zestig de 1 millioen dollar uitdaging (in de jaren zestig was het bedrag overigens maar $1000) in het leven geroepen. James Randi roept elke paranormaal begaafde in de wereld op om zich aan te melden bij zijn stichting, waarna in samenspraak een test wordt opgezet waaruit uiteindelijk moet blijken of de persoon daadwerkelijk over paranormale krachten beschikt.

Tussen 1965 en 1982 hebben zich 650 mensen aangemeld om een test te verrichten en tussen 1997 en 2005 waren dat er nog eens 360. Het zal velen waarschijnlijk niet verbazen dat niemand ooit de test succesvol heeft volbracht. Maar wanhoop niet het is nog steeds mogelijk je aan te melden, de prijs blijft voorlopig nog wel even bestaan.

Het leuke is dat je ook de aanmeldingen en de onderhandelingen over de test kan volgen op de site van Randi. En dat is zeer vermakelijk! Een van de leukste eigenschappen waarmee iemand zich de laatste tijd heeft aangemeld is het bezitten van “Röntgen ogen” waarmee hij mensen kan diagnosticeren.

De meest recente test werd overigens uitgevoerd met de Deense ‘psychic’ Connie Sonne tijdens The Amazing Meeting in Las Vegas een week of drie geleden. De beschrijving van het experiment, uitgevoerd voor een zaal van 1700 belangstellenden, is het lezen waard.

Ik zou zeggen Hup Jomanda doe eens mee want ik zou reuze trots zijn als de enige echte paranormale healer ter wereld uit Nederland komt!