Sociale dieren, zoals wij mensen, kunnen maar moeilijk omgaan met alleen zijn. Zijn we te lang alleen dan gaan we langzaam aan steeds gekker gedrag vertonen. Het gebruik van isoleercellen in gevangenissen of andere instituten waar mensen onvrijwillig in terecht kunnen komen staat regelmatig ter discussie. Het is de vraag of het wat oplevert en of de persoon er niet nog gekker uitkomt dan ie erin ging. Voor mensen met suïcidale neigingen lijkt een isoleercel al helemaal funest, omdat het eerder de zelfmoordneiging aanwakkert dan sust.
Uit een studie in het blad Behavioural Processes blijk dat ook kakkerlakken niet vrolijker worden van een leven alleen. In de betreffende studie werden kleine kakkerlakjes in isolatie groot gebracht. Eenmaal volwassen (tussen de 45 en 60 dagen oud) werden ze aan allerlei gedragsexperimenten onderworpen. En wat bleek, in isolatie groot gebrachte kakkerlakken hadden veel minder zin om hun veilige onderkomen uit te komen, op zoek gaan naar voedsel was een hele opgave en sociale interactie met andere soortgenoten stond verre van bovenaan het lijstje van meest favoriete bezigheden.
Misschien wel het belangrijkste, mannelijke kakkerlakken die in isolatie waren groot gebracht hadden moeite contact te maken met het vrouwelijke geslacht. De onderzoekers denken dat dat vooral kwam omdat ze de signalen van de vrouwtjes maar moeilijk te interpreteren vonden. Paren ging vervolgens wel goed en het nageslacht bleek ook gezond dus heel veel schade hebben de kakkerlakken er uiteindelijk niet aan overgehouden.
Het is nu wel duidelijk waarom als je 1 kakkerlak in je keukenkastje vindt, je er vergif op kan innemen dat er meerdere kakkerlakken aanwezig zijn. Niet alleen omdat ze zich razendsnel vermenigvuldigen maar ook gewoon omdat het zo ongezellig is in je eentje.
En omdat kakkerlakken nu eenmaal onaangenaam blijven (ik weet het en het spijt me, ik heb tijdens m’n studie zelfs met allerlei insecten en spinachtigen gewerkt maar kakkerlakken blijven onprettig) een fijn filmpje over hoe geweldig ze eigenlijk zijn. Geniet ervan…
02.01.2016
15:28
Al dagen vloog er een kever door mijn werkkamer, beest is nu totaal uitgeput en het is zo te zien een kakkerlak. Wist niet dat die konden vliegen. Kende alleen de Amerikaanse kakkerlak van toen ik werkte in New York en die vliegen niet. Ik heb een paar druppels honing voor hem neergelegd (zo heb ik ook eens een keer een wesp gereanimeerd) en ik ben van plan om hem uit te zetten – zoals ome Geert dat wil zeg maar. Kan hij/zij tegen de kou? En vooral: waar is zijn familie? Want echt, hij/zij is helemaal solo. Gek toch?
07.08.2009
22:18
tja, gelukkig nog nooit een kakkerlak in mijn keuken gezien, laat staan twee.
Maar fruitvliegjes, daar moet ook nodig eens onderzoek naar (en dus niet mee) gedaan worden. Ik stel de exemplaren die zich momenteel in en rond mijn prullenbak bevinden wel beschikbaar, gratis en voor niets. Alhoewel, mijn naam onder zo’n artikel zou ‘t goed doen bij m’n peers…