de afval-belt Als je op vakantie weggaat uit Nederland is de kans groot dat je op een plek komt waar er minder ‘lichtvervuiling’ is dan in Nederland. Zeker in een stad als Amsterdam kun je blij zijn als je überhaupt een paar sterren kunt zien ‘s nachts. Afgelopen week was ik een paar dagen in de Alpen en elke keer is het weer verbazingwekkend hoeveel sterren, vallende sterren en satellieten er te zien zijn.

Maar die satellieten zijn voor een groot deel ook vervuiling. Er zijn zo’n 10000 objecten gedocumenteerd die rond de aarde zweven, en daarvan is 93% troep. Deze troep varieert van kapotte satellieten tot oude raketten die de satellieten daar gebracht hebben tot stukken schroot die als restant van geëxplodeerde raketten of gebotste satellieten ontstaan zijn. Hier een leuk filmpje die de ontwikkeling van de ruimtetroep visualiseert.
Deze vervuiling is zelfs zo’n probleem dat er speciale telescopen worden gebouwd die alleen maar als doel hebben de troep te documenteren en te volgen. Zelfs kleine stukken ter grootte van een centimeter hebben immers al het effect van een kogel door de grote snelheden waarmee ze bewegen. Als een stuk puin namelijk botst met het internationale ruimtestation (ISS) of een werkende satelliet (zoals in februari dit jaar) kunnen alle brokstukken ook bij de lijst van schroot gevoegd worden.

Kortom als je op een zwoele zomeravond naar de sterren ligt te kijken aan het strand, in de bergen of ergens anders op een verlaten stuk van deze planeet, is er een redelijke kans dat je ook naar afval zit te kijken. Mocht je je afvragen welk stuk troep het is dat je voorbij ziet zweven, of eens een keer het ISS ruimtestation met je eigen ogen wilt zien, is een leuke site hiervoor www.heavens-above.com waarbij erg gedetailleerd wordt aangegeven wanneer je wat waar kunt zien.