In onze tuin wonen twee kikkers. Ze verblijven in ons berghok, dat het hele jaar onder water staat en zo een perfecte, vochtige en beschutte kikkerwoonplaats is. Met het mooie weer hielden de kikkers zich nogal stil, maar toen het afgelopen week begon te regenen kwamen ze enthousiast onder de deur door de tuin weer in gehupst. Ik stond voor het raam al dat gespring te bekijken en opeens realiseerde ik me dat ik helemaal niet wist of een kikker ook kon lopen?

Het antwoord kreeg ik vrijwel gelijk. Ja, kikkers kunnen ook lopen, of iets wat ervoor doorgaat, want erg soepel ziet het er niet uit. Kennelijk hebben ze met de ontwikkeling van hun op springen aangepaste poten nogal wat moeten inleveren wat lopen betreft. Echter, ook als ze springen dan bewegen ze zich nogal ongecoördineerd voort. Zo springen ze bij hun terugkeer naar het berghok regelmatig tegen de deur op en bij het rondspringen in de tuin storten ze dikwijls van een afstapje. De volgende vraag dient zich aan: hoe goed kunnen kikkers eigenlijk zien?

Even googlen bevestigt dat kikkers slecht kunnen zien. Ze zien alleen bewegende objecten, zodat ze predatoren kunnen aan zien komen, maar dan houdt het wel zo’n beetje op. Of ze kleuren kunnen zien is niet bekend. Tijdens de sprong zien ze echter niets, want dan sluiten ze hun ogen.

Tot slot nog een kikkerfeit dat mij bezig hield; wat is toch het verschil tussen een kikker en een pad? Volgens Wikipedia werd vroeger onderscheid tussen kikkers en padden gemaakt op basis van type huid, voorkeur voor water en springvermogen. Een kikker zou een gladde huid hebben, in of bij het water leven en goed kunnen springen. Een pad zou een ruwe huid hebben, op het land leven en geen springpoten hebben. Dit blijkt echter niet te kloppen want er bestaan ook mengvormen, zoals de padden/kikkers in mijn tuin, die hebben een ruwe huid, springpoten en leven in het water. Daarom onderscheid men tegenwoordig padden van kikkers op basis van andere kenmerken. Als belangrijkste wordt de aanwezigheid van het orgaan van Bider gebruikt. Padden hebben dit orgaan wel en kikkers niet. Waar het orgaan precies voor dient is onbekend. Het zou stoffen kunnen produceren die handig zijn als verdedigingsmechanisme. Voorlopig weet ik nog niet of ik padden of kikkers in mijn tuin heb. Ik denk dat het een knoflookpad is en dat is dan weer geen pad, maar een kikker!