Het gekras van een kraai is een slecht voorteken; als kraaien samenscholen met raven is dat een voorbode van sneeuw en regen; boze geesten kunnen zich vermommen als kraai èn kraaien worden in verband gebracht met landbouwschade. Kortom, kraaien hebben een slechte naam en daarom zien we ze liever gaan dan komen.

Nu is het leuke dat mensen het enorm moeilijk hebben met het uit elkaar houden van individuele kraaien (we scheren alle kraaien over dezelfde kam). Zelfs geoefende kraaien-liefhebbers hebben er moeite mee (probeer het zelf hier). Kraaien daarentegen, blijken individuele mensen wel te herkennen en te onthouden wie ze wel en niet kunnen vertrouwen.

Professor John Marzluff van de University of Washington in de VS voerde een mooi experiment uit waarmee hij bewees dat kraaien menselijke gezichten kunnen onthouden. Marzluff deed dat door een persoon met een masker van een holbewoner kraaien te laten ‘ringen’. Na deze ‘traumatische’ ervaring (voor de kraai) liet hij allerlei verschillende mensen met het masker rondlopen wat altijd weer gekrijs van de kraaien ontlokte.

Hij liet ook mensen rondlopen met het masker ondersteboven op hun hoofd. Sommige kraaien waren verward, maar door hun kop te draaien of ondersteboven te vliegen (!) herkenden ze het gezicht en sloegen wederom aan het krijsen (kijk hier voor een leuke animatie)

Nog ongelofelijker is dat kraaien slechte ervaringen aan elkaar doorgeven. Als 1 kraai aanslaat slaan alle kraaien in de buurt aan; of het nu familie is of de directe buren van de kraai waar je iets ‘slechts’ tegen doet, ze slaan je gezicht op en onthouden dat je een ‘slecht persoon’ bent. Zo vertelde Kevin McGowan van Cornell in de VS vanmorgen op NPR radio hoe hij regelmatig ‘verwelkomd’ wordt op plekken op de campus, de tennisbaan en zelfs in het centrum van Ithaca (stadje in de staat New York) door luid krijsende kraaien. Kevin ‘ringt’ en doet onderzoek naar kraaien en blijkbaar wordt dit niet gewaardeerd door de kraaien populatie. Het is nu dus zelfs zo erg dat hij wordt uitgekrijst door kraaien die hij niet eens heeft geringd.