Zit je vanavond thuis?  Heb je je boek uitgelezen, en is er op de buis alleen onzin te zien? Wil je eens getrakteerd worden? En je op een hele mooie manier vermaken?

Dan kan ik alleen maar TED aanraden. TED staat voor technology, entertainment and design. Het is een non-profit organisatie die sinds 1984 op conferenties grote denkers aan het woord laat komen. In de laatste jaren zijn de praatjes opgenomen en geeft TED ons op zijn website toegang tot deze fantastische presentaties.

In pakweg 20 minuten leggen de sprekers uit wat hun idee is, hoe ze er bij zijn gekomen, wat hun drijfveren en dromen zijn, en waarom ze nou met hun ideeën zo succesvol zijn. De selectie is groot: je zult veel slimme wetenschappers vinden, bekende politici en designers, maar ook broodbakkers, of speelgoedbedenkers.

Een mooi voorbeeld is het verhaal van Hans Rosling. Deze gezondheidswetenschapper laat met prachtige statistiek de relatie zien van inkomen en gezondheid over de laatste 40 jaar verdeelt over de hele wereld, met prachtige visuele trukjes. Overigens is ook zijn update absoluut de moeite waard.

Of wil je eens weten hoe het leven in biosphere 2 is geweest? Jane Poynter vertelt het je (zie filmpje hieronder).

Als je dus op zoek bent naar inspiratie dan is de TED website de plek die op te doen. Niet voor niks is een van TEDs credo’s: ‘spreading the idea’. Al is het maar om je eigen, soms al te wilde ideeën, misschien toch een tweede kans te geven.