Nee geen bijendans in dit atikel, maar letterlijk een bal van bijen. De Japanse honingbij Apis cerana japonica staat erom bekend een wespensoort aan te vallen (de ‘grote aziatische hornaar‘). Dit doen ze door met z’n allen op de wesp te gaan zitten, als 1 grote bal van bijen (plaatje). na 10 minuten is de wesp dood. Tot nu toe werd altijd aangenomen dat de wesp het loodje legt doordat de tempertauur in die bal wel kan oplopen tot 49 graden celsius.

Een groep wetenschappers uit Japan (uiteraard) heeft dat nu opnieuw onderzocht. Vorige maand stond hun artikel in het (Duitse) blad Naturwissenschaften (Echter, netjes in het Engels geschreven. Wetenschap kent geen grenzen ;-))

De wetenschappers vonden dat de wesp wel degelijk bij hoge temperaturen kan overleven (47 graden, in een incubator in het lab), maar niet als dat in een bijenbal is. En wat bleek: niet alleen de temperatuur gaat omhoog in de bal, ook de CO2 concentratie (tot 3.7%, dat is 100 keer hoger dan in de buitenlucht). En het is de combinatie van temperatuur en CO2 die het ‘em doet. En inderdaad, als de CO2 concentratie in de incubator werd verhoogd, ging de wesp dood.

Wat ook zo leuk is aan dit artikel is HOE ze dat onderzocht hebben. Ikzelf werk in een lab met cellen in bakjes, veel minder spannend… De onderzoekers plakten een (verdoofde) wesp met plakband op het uiteinde van een thermometer, en als de wesp weer bij ‘bewustzijn’ was, hingen ze die in een hok vol bijen. Vervolgens werd de temperatuur in de bal gemeten. De CO2-meter was iets groter en dus werden er twee wespen opgeplakt :-)

De onderzoekers wierpen helaas geen hypothese op over HOE de temperatuur en CO2 zo hoog kan worden gekregen en gehouden. Het blijft dus alleen bij deze observatie.