Regeneratie is een intrigerend onderwerp in de biologie. Wie heeft zich nooit verbaasd over een regenworm die na door midden te zijn gehakt weer teruggroeide tot zijn oorspronkelijke lengte? Ook uit medische hoek trekt het veel belangstelling. Als we er toch eens achter zouden kunnen komen waar wij mensen de mogelijkheid tot regeneratie zijn verloren. Toegegeven, we kunnen onze lever regenereren. Maar daar houdt het dan ook wel mee op. Neem dan kikkers en salamanders. Als je daar een poot afhakt groeit er binnen afzienbare tijd een perfecte nieuwe poot aan. Dat zouden wij ook wel willen.
Regeneratie is het verschijnsel waarbij beschadigde delen van een organisme volledig worden hersteld. Tijdens het regenereren van ledematen vormt zich op de plek van de wond een groep cellen die het blastema wordt genoemd. Dat blastema zorgt ervoor dat alle verschillende weefsels in de verloren poot (de huid, de bloedvaten, de botten) weer gevormd worden.
Men dacht altijd dat de cellen in zo’n blastema helemaal ge-dedifferentieerd waren. Wat wil zeggen dat de cellen werkelijk geen idee meer hebben waar ze vandaan komen en zich helemaal opnieuw in elke richting kunnen ontwikkelen. Voor de kenners van het stamcellen-veld, men dacht dat deze cellen ‘pluripotent’ waren: alleskunners dus.
Dat nu blijkt niet waar te zijn. In een prachtige studie in de axolotl, een salamandersoort uit Mexico, laten Martin Kragl en zijn collega’s zien dat de cellen in het blastema nog precies herinneren van wat voor soort weefsel ze afstammen. Die cellen kunnen vervolgens ook alleen maar weefsel van hetzelfde type maken (zie plaatje hieronder uit een stukje dat Alejandro Sanchez Alvarado in dezelfde issue van Nature over het artikel schreef). Het zijn dus geen alleskunners die cellen, want ze zijn beperkt in hun mogelijkheden.
Begrip van het regeneratie-proces in kikkers en salamanders is nodig om te begrijpen waar wij mensen de mogelijkheid tot regenereren zijn verloren. Deze studie is een belangrijke stap op weg naar het antwoord.
.
09.07.2019
17:56
Je kunt je leven helen tot tot jn je cellen, oftewel je d.n.a. Ik ben hier mee bezig, Heeft dus niet allen betrekking op de lever.
20.01.2011
10:48
Het is een feit dat verloren poten bij salamanders kunnen regenereren. Dat is het geval bij kikkers echter niet.
20.01.2011
10:48
Het is een feit dat verloren poten bij salamanders kunnen regenereren. Dat is het geval bij kikkers echter niet.
21.07.2009
14:00
Holtedieren zoals kwallen hebben een hoog generatief vermogen. Zo sterk zelfs dat ze onsterfelijk kunnen zijn omdat zichzelf weer kunnen verjongen. Kijk hier: http://www.express.be/joker/nl/platdujour/onsterfelijke-kwal-ontdekt/107912.htm
20.07.2009
22:27
@ GB. Interessant ook die neotenie waar jij over schreef. De axolotl kan naast zijn ledematen ook zijn hersenen regenereren. Is dus op wel heel veel manieren een bijzonder beestje!
@Jacques. Dat noemen we geen regeneratie omdat er niet echt iets hersteld wordt. Bij een wond bijvoorbeeld worden de originele cellen slechts vervangen door bindweefsel. Ik moet toegeven dat het aanvullen van bloed na bloedverlies al iets meer als regeneratie klinkt, vooral ook omdat we weten dat daar stamcellen aan ten grondslag liggen.
20.07.2009
21:29
Valt het helen van wonden, botbreuken en aanvullen van bloedverlies niet onder regeneratie?
20.07.2009
20:33
Interessant onderwerp.
Had zelf eerder over de Axolotl geschreven omdat het een goed voorbeeld is van neotenie. Lees: http://speervanger.web-log.nl/mijn_weblog/2009/06/van-wandelvis-t.html
20.07.2009
16:29
Hoi Mieke,
Sorry voor de link. Die werkt nu als het goed is wel. Ik heb ook een plaatje bijgevoegd van de mate van differentiatie waarnaar je vroeg. Dat komt uit het andere artikel waarnaar ik ook een link heb ingevoegd.
20.07.2009
09:41
Goeiemorgen Nadine,
Jammer genoeg werkt de link (nog) niet, het was vroeg zullen we maar zeggen, want ik ben wel benieuwd naar de mate van differentiatie. Is het puur: botproducerende cellen maken alleen bot en spiercellen alleen spieren of zelfs nog specifieker? Ik kan me voorstellen dat een gedeelte van de cellen nodig om een hele arm aan te groeien in eerste instantie niet op het wondvlak aanwezig zijn. Die migreren er dan naartoe? Waar vandaan? Of is dat in deze studie nog niet onderzocht?