In volkswijsheden zit soms een zaadje van waarheid maar vaak zijn ze ongegrond. In mei schreef ik onder andere over blindheid, verkoudheid en hyperventilatie naar aanleiding van de leuke New York Times website over gekke gezondheidsfabels.

Ik beloofde ook een antwoord te vinden als iemand een nieuwe vraag op zou werpen. Twee reacties hadden betrekking op de volkswijsheid dat je verkouden wordt als je op de tocht staat of als je jezelf niet warm aankleed.

Over deze en nog een groot aantal andere fabels is nu toevallig het boek “Don’t swallow your gum!” verschenen.

Onderwerpen die aan bod komen:

Je verliest de meeste warmte via je hoofd: Nee, er is niets speciaals aan je hoofd, je verliest warmte via je hele lichaam en het gaat sneller via onbedekte lichaamsdelen.

Van het knakken van je vingers krijg je artritis: Nee, ‘knakkers’ hebben net zoveel kans op artritis als ‘niet-knakkers’.

Van koud weer word je ziek: Nee, uit experimenten blijkt dat mensen die het koud hebben niet eerder ziek worden dan mensen die het aangenaam warm hebben. Het is waarschijnlijker dat als het buiten koud is mensen eerder geneigd zijn om binnen te blijven, lekker dicht op elkaar gepakt. Niet gek dat de kans daardoor groter wordt dat je een koudje van iemand oppikt.