In volkswijsheden zit soms een zaadje van waarheid maar vaak zijn ze ongegrond. In mei schreef ik onder andere over blindheid, verkoudheid en hyperventilatie naar aanleiding van de leuke New York Times website over gekke gezondheidsfabels.
Ik beloofde ook een antwoord te vinden als iemand een nieuwe vraag op zou werpen. Twee reacties hadden betrekking op de volkswijsheid dat je verkouden wordt als je op de tocht staat of als je jezelf niet warm aankleed.
Over deze en nog een groot aantal andere fabels is nu toevallig het boek “Don’t swallow your gum!” verschenen.
Onderwerpen die aan bod komen:
Je verliest de meeste warmte via je hoofd: Nee, er is niets speciaals aan je hoofd, je verliest warmte via je hele lichaam en het gaat sneller via onbedekte lichaamsdelen.
Van het knakken van je vingers krijg je artritis: Nee, ‘knakkers’ hebben net zoveel kans op artritis als ‘niet-knakkers’.
Van koud weer word je ziek: Nee, uit experimenten blijkt dat mensen die het koud hebben niet eerder ziek worden dan mensen die het aangenaam warm hebben. Het is waarschijnlijker dat als het buiten koud is mensen eerder geneigd zijn om binnen te blijven, lekker dicht op elkaar gepakt. Niet gek dat de kans daardoor groter wordt dat je een koudje van iemand oppikt.
02.07.2009
08:44
@Tim. Ik heb een vraag. Wordt HIV niet als lichaamsvreemd herkend door je immuunsysteem? Als we met een ander virus besmet worden dan krijgen we koorts om het virus onschadelijk te maken. Oftewel, waarom krijg je geen koorts op het moment dat het HIV virus actief wordt?
02.07.2009
08:40
Toevallig hadden we het hier over toen we afgelopen week in New Orleans waren ivm de Mexicaanse griep. Het was daar 40 graden en toen zei de arts in ons gezelschap dat virussen niet goed kunnen overleven als het warmer dan 25 graden is of kouder dan 5 graden dus dat de kans dat we in 40 graden zouden worden aangestoken met de Mexicaanse griep behoorlijk klein was. Uitdoen dus die airco!
We hadden ook iemand bij ons die veel in arctische gebieden had gewerkt en die vertelde toen dat je daar dus ook nooit verkouden werd. Te koud voor het virus om elkaar te besmetten kennelijk.
@ Pleuni: Trouwens in Nederland heb je ook wat ze “zomergriep” noemen, maar dan moet het kennelijk niet warmer dan 25 graden zijn.
01.07.2009
15:37
@ Pleuni
Ik denk:
a. In de winter zitten we dus dichter op elkaar, de transmissie van een ziekte wordt daardoor gemakkelijker
b. Griep virus overleeft beter in koude vochtige omstandigheden dan warme droge.
Heb jij een betere verklaring?
01.07.2009
08:22
Ha Tim,
Maar waarom komen griep-epidemieen dan vooral in de winter?
Pleuni