Ik moet toegeven dat ik ook altijd dacht dat teken van boven kwamen. Een vriend van mij, Jack uit Canada, heeft dit korte filmpje gemaakt (2 min.) om uit te leggen dat teken vooral in struiken of op gras zitten. Hij werkt aan de universiteit van British Colombia. Ik heb de ondertitels gemaakt. Ze zijn niet zo precies, maar waarschijnlijk toch handig omdat Jack niet altijd makkelijk te verstaan is in het filmpje.

02.07.2009
00:58
Ik heb 15 jaar geleden een tijdje in New Jersey gewoond, er heerste daar indertijd een enorme teken-plaag (ofwel, een epidemie in Lyme’s disease.) Het was toen al algemeen bekend dat de teken zich verspreiden of via herten (daar was ook een plaag van,) of via honden in de suburbs. Als zo’n teek van een hond overspringt naar een boom, dan moet deze teek eerst een paar meter omhoog klimmen (niet een makkelijk taak voor zo’n klein beestje) om vervolgens zich naar beneden te laten vallen in de hoop weer op een warmbloedig wezen (dat drinken ze nu eenmaal) te landen. Het lijkt me voor een teek efficienter om op dezelfde hoogte te blijven als je overdragers. De struik waar je vorige drager tegenaan geveegd heeft, heeft een grote waarschijnlijk in het pad te liggen van een volgende drager (hond, honden-bezitter, boswandelaar, of een ander zoogdier.)
Het grootste risico is blote voeten in het gras. Sandalen of korte broeken dienen ook vermeden te worden. Na een natuurwandeling douchen kan veel tekenbeten vermijden, ze bijten niet direct. Controleer niet alleen haar en oksels, maar ook tussen je tenen, achter je knieen, etc… Als je merkt dat een teek je gebeten heeft (zwart beestje ter grootte van een korreltje maanzaad dat zich aan je huid vestigd) met een pincet (je hebt ook speciale teekverwijderaars) losplukken. Mocht er later een soort kring om de wond vormen, direct naar de huisarts gaan. Een antibioticakuur lost de ziekte snel op, mits op tijd toegediend.
03.06.2009
18:20
Jack zegt: “hahaha… nope, ticks really can’t fall from trees. it’s a remarkably resilient misconception about them. as you can imagine, it would be very difficult for it to time and also sense the perfect moment to fall from trees. you’d expect many misses! honestly and truly, ticks really don’t fall from trees. wind can theoretically play a role, but on the windy days when we’ve been looking for ticks, they tend to be holding onto the grasses for dear life. hahaha… also, the success rate of getting on a host from being blown by the wind would also be pretty low!”
In het Nederlands: Nee, ze kunnen echt niet uit de bomen vallen. Het is een hardnekkige misconceptie. Zoals je je kan voorstellen is het moeilijk voor een teek het juiste moment te kiezen om uit de boom te vallen. Je zou dan ook veel missers verwachten! Eerlijk, en echt waar, ze vallen niet uit bomen.
Wind zou in principe een rol kunnen spelen, maar op dagen met wind, als we op zoek waren naar teken, hielden ze zich aan hun gras vast. En de kans op succes voor een teek om op een dier terecht te komen door de wind zou ook echt laag zijn.
03.06.2009
17:38
Ik heb nog een mailtje gestuurd aan jack over teken in bomen en in haren
als ie antwoordt laat ik het weten!
03.06.2009
16:45
Het is inderdaad wel vreemd dat teken toch vooral in je haren terecht komen. Tijdens een dagje wandelen gooi ik niet mijn hoofd spontaan langs struiken en gras. Of is ook dat een vertekend beeld?
03.06.2009
16:23
Leuk! Maar ik vraag me toch af: kunnen teken echt niet uit bomen vallen? Wat nou als er een briesje staat, of dat beestje verliest zn evenwicht? Dan kan ie toch vallen? (Wat wat anders is dan springen…).
Hoe dan ook, je zult toch altijd je haren (en je oksels dus!) moeten controleren.
02.06.2009
21:31
Wat ontzettend leuk en informatief! Ook nooit geweten dat ze in dinges struiken zitten:-)