Vanochtend in de metro vestigde mijn aandacht zich op de stoel tegenover me, waar de gratis dagkrant De Pers lag met op de voorpagina de vetgedrukte oproep: ” Hou toch eens op… over Mexicaanse griep, muterende virussen en Mondkapjes. Het is tijd voor kanttekeningen bij de doemscenario’s” (17-06-09).

Is de Mexicaanse griep een hype?
In het artikel wordt gesteld dat de risico’s van de Mexicaanse griep overdreven worden door wetenschappers en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), en dat het nieuws door de pers flink wordt uitgemolken. En daar zit zeker een kern van waarheid in; wetenschappers drukken hun zorg publiekelijk uit, en de pers houdt niet van genuanceerde titels, ze moeten immers de lezer uitnodigen om verder te lezen.

Verspreiding virus minder hard
Na de eerste berichten van de Mexicaanse griep lijkt het niet meer hard te gaan met de verspreiding. Gelukkig maar. De vroegtijdige melding van de uitbraak door de Mexicaanse regering was voorbeeldig. Hierdoor konden al vroeg maatregelen getroffen, en wie weet hebben deze ook de verspreiding weten in te dammen.

Verloop pandemie onvoorspelbaar
Hoe het verloop van deze griepgolf zal zijn is onmogelijk te voorspellen. Er worden maatregelen ingevoerd om verspreiding te voorkomen en vaccines ontwikkeld en verdeeld. Daarnaast zijn ook oncontroleerbare factoren van belang in het bestrijden van de ziekte; zelfs het weer kan invloed hebben: een warme zomer stopt de snelle verspreiding van de griepvirus.

Virus toch mogelijk bedreigend
Er zijn wel degelijk redenen om bezorgd te zijn hoe dit griepvirus om zich heen zou kunnen grijpen. Er zijn inmiddels 163 mensen overleden volgens de meest recente lijst op de WHO website. Dat getal is op zich niet ongebruikelijk voor een influenza epidemie.
Wat de Mexicaanse griep zo uitzonderlijk maakt, is de leeftijd van de overleden personen: Het zijn namelijk hoofdzakelijk kerngezonde mensen tussen de 30 en 50 jaar die overlijden, en niet zoals bij gebruikelijk kleine kinderen en oudere mensen met een verzwakt immuunsysteem. Dit is alleen eerder gezien bij de Spaanse griep, de pandemie die uitbrak in 1918 na de eerste wereldoorlog en waar een geschatte 20 miljoen mensen aan overleden.

Hoe gaat het verder?
Mij lijkt het noodzakelijk dat organisaties zoals de WHO de ontwikkeling van de Mexicaanse griep nauw volgen, zodat ze snel kunnen handelen. Ik persoonlijk wil graag hiervan op de hoogte gehouden worden, en dan niet alleen uit puur wetenschappelijk interesse.