Een back2back editie van de Mexicaanse Griep op Sciencepalooza, beste mensen!

Collega Monika trapte gister af met een solide eerst helft en ze heeft helemaal gelijk: Na de eerste berichten van de Mexicaanse griep lijkt het niet meer hard te gaan met de verspreiding.

Dat komt omdat deze griep vooral moe(s)t wedijveren met een groene revolutie in Iran, de bonnetjes affaire in het Engelse lagerhuis en een Europese verkiezing. Vele malen interessanter. Een G8 top volgende week olv van Berlusconi (en zijn vrouwen?) beloofd ook niet veel goeds.

Wat is er namelijk aan de hand? Het belangrijkste nieuws komt uit het zuiden. In Chili en Australie is de H1N1 epidemie de laatste weken zeer scherp toegenomen. Lees hier een Promed mail waarin de laatste data staat. Deze twee landen hebben redelijke goede systemen om influenza te monitoren. Patiënten worden centraal geregistreerd en er worden veel samples van patiënten in het lab onderzocht. Zit er echt influenza in? En zo ja, welke stam? Kleine tip: lees bij influenza altijd goed of het over ILI of over LCI gaat: Influenza-Like Illness of Laboratory Confirmed Influenza. Die eerste groep is makkelijker te scoren maar kan elk “griepje” zijn. Dit criterium vertroebeld vaak. LCI doet dat niet maar is lastiger te realiseren want niet overal is een laboratorium met de juiste kennis.

Terug naar Chili en Australie: deze landen liggen in het zuidelijk halfrond en zitten nu midden in hun influenza seizoen. De influenza activiteit in het zuidelijk halfrond is altijd een redelijk goede graadmeter voor wat ons in het noorden te wachten staat. Ons seizoen is immers in de maanden september-april. Het zou niet slim zijn om in dit geval deze zuidelijke informatie aan de kant te schuiven.

In alle landen van de wereld (op Mexico na) is nog steeds een opwaartse trend te zien van het aantal patiënten met de Mexicaanse griep. Ook in Nederland zien we dat nog steeds nieuwe infecties plaatsvinden.

Paniek is nooit goed maar hou de juiste getallen in de gaten. En deze site.