Blinden kunnen zien in hun dromen. Bij hyperventilatie moet je in een papieren zak ademen. En als je verkouden bent kun je maar beter niet je neus snuiten.

Drie ‘wijsheden’, waarvan er maar 1 waar is. The New York Times heeft er een archief vol mee op hun website. Ik zal er binnenkort nog eens een paar leuke uitvissen, voor nu beperk ik me tot de uitleg van de drie bovenstaande:

Blind
Als je blind bent geboren dan heb je ook niet het vermogen om te zien in je dromen.Verlies je je zichtvermogen na je vijfde dan ervaren sommige mensen wel visuele dromen ook al kan de frequentie in de loop der jaren afnemen. Blinden dromen wel, maar ervaren vaker sensaties als smaak, geur en gevoel.

Nog een leuk ‘weetje’ over dromen: mensen geboren voor het tijdperk van de kleuren televisie dromen vaker in zwart-wit.

Hyperventilatie
In een papieren zak ademen bij hyperventilatie blijkt toch niet zo’n goed idee en is zelfs gevaarlijk. Dit komt vooral omdat een beginnende astma- of hartaanval makkelijk verward kan worden met hyperventilatie. Op het moment dat je een astma of hartaanval probeert te stoppen door de CO2 gehaltes in iemands lichaam omhoog te krijgen, d.m.v. uitgeademde lucht te recyclen, dan kan dit de dood tot gevolg hebben.

Bovendien heeft een studie uitgewezen dat ademen in een papieren zak niet eens goed helpt tegen hyperventilatie. Beter niet doen dus.

Verkouden
Je neus snuiten creëert zoveel druk in je hoofd dat er vocht en snot je sinussen in kan lopen. Het probleem is dat daarmee ook virussen en bacteriën mee kunnen glippen en de infectie naar je sinussen kunnen verspreiden. Vervolgens heb je een of andere holte ontsteking en dat kan dan weer lang duren voor je daar vanaf bent. Als je het echt niet kan laten is het beter om ieder neusgat apart van elkaar te snuiten.

Heb je zelf een ‘keukentafelwijsheid’ die je beantwoord zou willen zien? Plaats ‘m hieronder bij de reacties of email ‘m naar: keukentafelwijsheid@sciencepalooza.nl en we zullen een expert vinden met een antwoord.