Zoals al eerder op Science Palooza duidelijk werd bestaan er voorstanders en tegenstanders van inenten. Op het internet is er ongelofelijk veel informatie over het nut en het gevaar van inenten te vinden. Het is niet altijd makkelijk om te beoordelen wat klopt en wat niet. De voor- en tegenstanders laten de data op zo’n manier zien dat het hun doel dient. Het doet me denken aan een boek dat ik ooit gelezen heb: “So lügt man mit Statistik“.

De tegenstanders

Hier een plaatje van tegenstanders van het inenten tegen mazelen. We zien op de x-as de tijd van 1901 tot 1964. Op de y-as zien we het aantal mensen per 100.000 inwoners dat in de VS en in het Verenigd Koninkrijk aan mazelen doodgaat per jaar. Je ziet bijvoorbeeld dat in het Verenigd Koninkrijk rond 1940 ongeveer 2 inwoners per 100,000 aan mazelen doodgaan (de horizontale lijn heb ik toegevoegd). Het VK heeft in die tijd 50 miljoen inwoners, dus er gaan in dat jaar ongeveer 1000 kinderen dood aan de mazelen ((2/100.000)*50.000.000). In deze grafiek ziet het eruit alsof het mazelen probleem in 1964 opgelost is. De boodschap van het plaatje: het was niet nodig om een vaccin te introduceren.

De voorstanders

Nu een plaatje van het andere kamp. De grafiek begint pas in 1940, met ongeveer 1000 doden per jaar in het VK, en loopt tot ongeveer 2004. In deze grafiek is het duidelijk te zien dat rond 1965 er nog steeds 70 kinderen per jaar dood gaan aan mazelen. In 1966 of 67 wordt in het VK het mazelen vaccin geintroduceerd en vanaf dat moment gaat het aantal doden nog een keer flink omlaag. De boodschap: het vaccin helpt.

De twee plaatjes gebruiken precies dezelfde data!

Honderd keer grotere kans op mazelen

Laatst werd er een nieuwe studie gepubliceerd over mazelen in Europa in 2006 en 2007. In totaal kregen 12.132 kinderen en jong-volwassenen in die jaren de mazelen. Van al deze kinderen die ziek werden (en waarvan de vaccinatie status bekend was) was 96% niet of niet compleet gevaccineerd (ze hadden dus 0 of 1 mazelen prik gehad). En dat terwijl veruit de meeste kinderen in Europa wel gevaccineerd zijn tegen mazelen. Niet gevaccineerde kinderen lopen dus veel meer risico de mazelen te krijgen dan wel gevaccineerde kinderen. Hoeveel meer? Ik weet niet precies hoeveel kinderen in Europa compleet gevaccineerd is, maar als we ervan uitgaan dat 80% van de kinderen in Europa compleet gevaccineerd is, dan suggereren de data dat ongevaccineerde kinderen 100x vaker de mazelen krijgen dan gevaccineerde kinderen. Mijn persoonlijke conclusie: ja het vaccin helpt.

In Nederland waren er overigens maar weinig gevallen (1 in 2006, 10 in 2007, maar in 1999 en 2000 was er een epidemie in NL met meer dan 3000 gevallen). De meeste gevallen kwamen voor in Duitsland, VK, Roemenie, Italie en Zwitserland. Zeven kinderen stierven in 2006 en 2007 in Europa aan mazelen. Volgens Wikipedia stierven er in 2006 wereldwijd 242.000 kinderen aan de mazelen.