Robert, Barney ValenciaWist je dat er kevers zijn die mierensporen kunnen volgen? En dat er spinnen zijn die geurstoffen stelen van mieren? Hier vind je een kort filmpje over spinnen, slakken en kevers die van mieren profiteren. Het filmpje gaat ook over mijn collega, Volker Witte, die in Maleisië en in Munchen onderzoek doet naar mieren en hun parasieten.

Ik kan hier moeilijk gaan zitten vertellen hoe leuk dat filmpje wel niet is, ik heb het namelijk zelf gemaakt ;-) . Hoe dat komt zal ik uitleggen, maar hier eerst het filmpje (10 min, Engels).

De geschiedenis van een filmpje

Oktober 2007: Een geweldige Duitse stichting, de VolkswagenStiftung (overigens geheel onafhankelijk van het bedrijf Volkswagen), schrijft een prijsvraag uit. Ze loven acht keer 100.000,- uit voor een goed plan om het publiek te informeren over evolutie-biologisch onderzoek.

December 2007: Yannick Mahé (zie eerdere blog), Thassilo Franke (collega en filmmaker) en ik besluiten met z’n drieën mee te doen aan de prijsvraag. Thassilo kan documentaires maken, Yannick maakt tekenfilms en ik ben evolutiebioloog: we zijn een goed team. In januari 2008 leveren we het plan in en in maart worden we uitgenodigd om ons plan aan een commissie van wetenschappers en media-specialisten voor te stellen.

April 2008: Goed nieuws, we krijgen het geld!! 100.000,- voor drie korte video documentaires, twee korte tekenfilms en nog een serie interactieve programmaatjes als lesmateriaal. De andere prijswinnaars maken bijvoorbeeld een tram met kunst over evolutie, een tentoonstelling in een Ikea filiaal, een videoclip en song over evolutie.

Mei 2008: Thassilo krijgt een nieuwe baan en kan niet meer meedoen. Ik besluit zonder hem te proberen de drie korte video’s te maken. Een vriend van Thassilo, Brant, huur ik in om de scripts te schrijven. Later doet hij ook camera werk en het snijden van de films. Via een collega vind ik Marion, net afgestudeerd en wel in voor een leuk project. Ze blijkt geweldig te kunnen organiseren. Iemand vertelt me over Robert: biologiestudent en zoon van twee natuurfilmers. Hij kan niet kiezen tussen de filmwereld en de wetenschap. Hij wordt onze equipment-manager en onderwatercameraman. Later komt Barney er nog bij als cameraman.

Zomer en herfst 2008: Opnamen in Maleisië, Noorwegen, Spanje en Duitsland. Het meeste doen de anderen, maar één keer ga ik mee om opnames te maken in Valencia. Mijn taak is om de vragen te stellen aan de wetenschapper en op te letten of zijn antwoorden duidelijk zijn. Het is echt leuk, maar ook hard werken, alles moet in één dag af.

Marion en Brant in het oerwoud in Maleisie Santiago Elena, Robert, Barney in Valencia

Marion en Brant filmen mieren. Robert en Barney filmen Prof Santiago Elena.

November 2008: De opnamen zijn klaar. Jammer genoeg betekent dat nog lang niet dat de filmpjes klaar zijn. Brant krijgt een nieuwe baan en heeft niet meer zoveel tijd voor de filmjes.

December 2008: De eerste versie van de mierenfilm is klaar. Volker (de wetenschapper) vindt dat er veel fouten in zitten en ik vraag Brant om een hele rits veranderingen. Brant vindt dat natuurlijk maar niets, de film is toch niet voor wetenschappers bedoeld? Deze discussie komt in de maanden erna, ook bij het werk aan de andere films, voortdurend terug: moet de film spannend zijn of wetenschappelijk correct? Uiteindelijk heb ik vaak de knoop doorgehakt en voor de kant van de wetenschapper gekozen. Nu maar hopen dat niet-wetenschappers de filmpjes toch nog spannend genoeg vinden.

Mei 2008: De eerste film, “An evolutionary arms race”, is eindelijk af!