Kruissnuffelen is een fenomeen dat we waarschijnlijk allemaal wel kennen. Een meer gerespecteerde eigenschap en ook iets waar je je beroep van kan maken is die van drugssnuffelaar. We hebben het hier over de beste vriend van de mens, de trouwe viervoeter, honden dus. Drugshonden kan je tegenwoordig ook inhuren, tenminste als je in de VS woont. Ik weet niet of het leuk is zo’n hondje inhuren voor feestjes en partijen maar vermakelijke taferelen zoals in het filmpje hieronder zouden best tot verhoogde feestvreugde kunnen leiden (het filmpje heeft helemaal niets wetenschappelijks, maar je kan er wel heel hard om lachen).

Goed even terug naar de gevoelige neus van de hond. Op de BBC was een aantal jaren geleden een documentaire over een hond die z’n baas had gewezen op een kwaadaardige moedervlek (kanker) op het been. Het verhaal kwam oorspronkelijk uit het blad de Lancet waarin werd beschreven dat de hond telkens maar bleef ruiken en likken aan die moedervlek. Baas vond het merkwaardig, ging naar de dokter en werd uiteindelijk op tijd geholpen, baas blij, hond onsterfelijk. Dat item werd ook overgenomen door het programma Nieuwslicht van de VARA maar allerlei vragen bleven uiteindelijk onbeantwoord. De meest belangrijke; werkt het echt?

Onderzoekers uit Zwitserland vonden het fenomeen reuze interessant en zijn gaan kijken of muizen (een meer gangbaar experimenteer object dan honden) ook zo’n scherpe neus hebben en ziektes bij hun soortgenoten kunnen ruiken. Dat blijken ze wel degelijk te kunnen. Muizen hebben zoals alle dieren immuun-receptoren waarmee ze signalen oppikken die ziekteverwekkers, zoals bacteriën afgeven aan het bloed. Die receptoren waarschuwen het lichaam dat er iets mis. Nu blijkt dat sommige van die receptoren ook in de neus van de muis zitten, en dus kunnen ze ‘ziekte ruiken’. De gezonde muis maakt zich na het waarnemen van deze sensatie waarschijnlijk uit de voeten.

Het is nog onduidelijk of honden ook zulke receptoren in hun neus hebben en hoe dat dan precies werkt bij zo’n agressieve moedervlek. Maar interessante toepassingen heeft het zeker. Kom je bij de huisarts, even die koude stethoscoop op je borst, klopje op de rug, oren zijn ook schoon, en als laatste laten we nog even alles besnuffelen door de ‘kankermuis’. Verder nog klachten?