glow capHet lijkt makkelijk. De doker zegt: deze pillen moet u twee keer per dag nemen.
En de eerste week is het ook makkelijk. De tweede ook nog. Je voelt je misschien nog ziek en je weet dat de pillen helpen. Maar wat als het weer beter gaat, maar je moet de medicijnen toch nog nemen?
Dag in dag uit, misschien jaar in jaar uit. Als je hoge bloeddruk hebt, of HIV, of als je anti-depressiva slikt.

Ik schreef eerder al over een methode om tuberculose patienten in arme landen te stimuleren hun antibiotica te nemen. De reacties op dat stukje lieten duidelijk zien dat die methode in het Westen niet zou werken: “Ja doei, je denkt toch zeker niet dat ik iedere dag over een stukje papier heen ga zitten piesen om beltegoed bij elkaar te verdienen?”

De “GlowCap Connect” is een oplossing die het wel goed zal doen in het Westen. De GlowCap is een deksel die op de meeste pillendozen past. Vergeet je je medicijnen (d.w.z. je hebt de GlowCap niet op de juiste tijd opengemaakt), dan gaat de GlowCap licht geven. Reageer je niet, dan speelt hij ook een muziekje. Als je het dan nog niet hebt gemerkt, dan komt het beste: het apparaatje stuurt een berichtje aan je arts, moeder, vriend of vrouw zodat die persoon je eraan kan herinneren dat je je medicijnen moet nemen. Dat kan per telefoon, maar ook per mail of per facebook!

Ik zie het al voor me: “Hoi mam, ik dacht ik bel je even, want ik zie op facebook dat je vanmorgen je bloeddruk pillen bent vergeten.”

Interview met de bedenker van de GlowCap. Nerds save the world!