Ik was bijna twee weken lang in Noorwegen. Niet voor één of ander fijn wetenschappelijk congres maar voor iets veel beters. Bergen beklimmen om er vervolgens weer af te skiën. Totaal nutteloos maar genieten geblazen. Wel oppassen want een lawine in de ‘back country’ is zo losgetrapt.

Na weer teruggekeerd te zijn in de bewoonde wereld zag ik het nieuws over de zware aardbeving die Italië heeft getroffen. Nu hebben lawines en aardbevingen niet heel veel met elkaar te maken, behalve dan dat het enorm krachtige (natuurlijke) evenementen zijn. Daarnaast kan je lawines tot op een zeker hoogte voorspellen door onder andere rekening te houden met de steilte en de richting van de berg, het weer van de afgelopen dagen/weken en de hoeveelheid nieuwe sneeuwval. Je kan dan een redelijke voorspelling doen van de opbouw van het sneeuwpak en het risico dat je loopt. Wederom pas op, want niets is zeker.

Het voorspellen van aardbevingen is andere koek en ongelofelijk onbetrouwbaar. Zo hebben de de bewoners van Californië een kans van 62% procent dat er in de komende 30 jaar een zeer krachtige aardbeving plaats zal vinden.

Toch is er wat (obscure) vooruitgang in de aardbeving voorspelling-wereld. Zo zou Gioacchino Giuliani de aardbeving in L’Aquila hebben voorspeld aan de hand van verhoogde concentraties radongas die hij had gemeten in een seismologisch actief gebied . Hij werd jammer genoeg niet geloofd en werd het zwijgen opgelegd. Een dikke maand later kreeg hij toch z’n gelijk.

Wetenschappers uit China zeggen nu dat ze aardbevingen kunnen voorspellen aan de hand van ‘vreemde’ wolkenvorming. Grote langgerekte stabiele open plekken in een verder dicht voortbewegend wolkendek zouden een indicatie zijn voor een zware aardbeving in aantocht. Ze denken zelf dat die typische wolkenpatronen veroorzaakt worden door verhoogde elektromagnetische straling. In de maanden tot weken voor een aardbeving bouwt elektromagnetische straling op in rotsformaties en deze straling zou wolkenvorming kunnen beïnvloeden.

Maar wat heb je aan zo’n heerlijke theorie als je die niets eens lekker kan testen. Dus aan de hand van hun bevindingen hebben de Chinezen nu een voorspelling gedaan; eind deze maand zal Iran getroffen worden door een aardbeving van 5 tot 6 op de schaal van Richter.