Ik was 2 weken geleden op een HIV congres in Colorado. 500 wetenschappers kletsen dan wat over moleculen en T cellen. Je zou bijna vergeten dat er mensen dood aan het gaan zijn… En heus niet alleen in Afrika.

Een tijdje terug las ik een aangrijpend artikel in The Lancet Infectious Diseases. Daarin legde een aantal Pakistaanse artsen uit hoe complex de situatie aldaar is.

Pakistan is een Islamitische republiek, wat betekent dat de cultuur, sociale normen en wet volledig doordrenkt zijn van religie. Seks buiten het huwelijk bestaat officieel niet. En wat ook niet bespreekbaar is -en daar ging dit artikel over- zijn homoseksuelen, biseksuelen, travestieten en transseksuelen. Dus dan hoef je als overheid geen voorlichting te geven, toch? Ze bestaan immers toch niet. Vaak leiden deze verschoppelingen een leven aan de rand van de maatschappij, met als enige bron van inkomsten prostitutie.

Even wat cijfers uit Pakistan: slechts 43% van de HIV-geïnfecteerden weet dat ze het via seks hebben gekregen, 28% wist dat ze HIV weer door kunnen geven aan iemand anders, 93% wist dat het voorkomen had kunnen worden maar slechts 17% wist dat dat via veilige seks had moeten gebeuren. En gemiddeld wordt bij anale seks eens in de 6 keer een condoom gebruikt. Dit betekent dat basale informatie ontbreekt. Informatie die letterlijk van levensbelang kan zijn.

Daarnaast zijn het bezitten en gebruiken van condooms bij de wet verboden (daar kan de paus een puntje aan zuigen). Veel sekswerkers dragen dus geen condooms bij zich, bang voor de politie. Diezelfde wet verbiedt het gebruik van de woorden ‘seks’ en ‘condooms’ in anti-AIDS campagnes. Tja… lekker effectief dan.

De overheid voert inmiddels bescheiden campagne binnen de groep drugsgebruikers. Schone naalden zijn steeds meer gratis verkrijgbaar. En schoorvoetend -samen met UNAIDS- worden nu speciale campagnes gevoerd voor homoseksuele mannen. Probleem is dat veel mannen die seks met mannen hebben zich niet identificeren als homo. Die bereik je dus niet. En het woord condoom wordt nog steeds niet gebruikt natuurlijk.

Nee, we zijn er nog lang niet…