Er wordt nogal wat verwacht van onze hersenen. Bij Pauw en Witteman voorspelde Willem Verbeke, bijzonder hoogleraar Sales en Accountmanagement, dat werkgevers binnen 5 jaar sollicitanten met een hersenscan zullen beoordelen. Dat scheelt natuurlijk een hele hoop gedoe. Sollicitanten zouden dan, in plaats van een sollicitatiegesprek, verplicht moeten worden in een scanner te gaan liggen die vervolgens uitwijst of ze geschikt zijn voor de baan. En ook interessant: binnenkort zouden hersenscans zelfs getuigenverklaringen kunnen geven in de rechtzaal.

Een belangrijke vraag is of we dit soort dingen moeten willen. Gert-Jan Lokhorst, hoogleraar filosofie aan de TU Delft, vindt in elk geval van niet. “Je kunt heel goed verstoppingen, infarcten, bloedingen en tumoren zien met de nieuwste fMRI-scanners. Maar als het gaat over het lezen van gedachten of gedrag, wordt het gevaarlijk.” aldus Lokhorst in Vrij Nederland. Heeft Lokhorst last van een standaardreactie op technologische vooruitgang? Of gaan we hier echt een grens over?

En de hamvraag: wat hebben echte hersenonderzoekers bij te dragen aan deze discussie tussen een hoogleraar Sales en een filosoof?

Vanavond, maandag 20 april, staan in de allereerste editie van Bitterzoets Café Scientifique onze hersenen centraal. Zonder bovengenoemde Willem Verbeke, maar met o.a. Gert-Jan Lokhorst, Huib Mansvelder (hoogleraar neurofysiologie, VU) en Laura Menenti (FC Donders Instituut). Café Scientifique is een broeiend laboratorium van ideeën, waar een geïnteresseerd publiek samen met jonge en inspirerende wetenschappers, denkers en kunstenaars, wetenschap beleeft en bespreekt. Uiteraard begeleid door een goed gevulde bar en Bitterzoets mateloos populaire DJ Missing Links, en dit keer ook met vierdimensionale hersenglobe, lateralisatie-zelftest en een neuro-FAQ-bar.

Deur open 20:00 uur, start programma 21:00 uur, toegang €5,-. Bitterzoet, Spuistraat 2, Amsterdam. Op de gastenlijst? De eerste tien mensen die een e-mail sturen naar gastenlijst@sciencepalooza.nl staan erop.