Facebook goed voor productiviteitMensen die zo af en toe een beetje op het internet surfen tijdens hun werk zijn productiever. Dat las ik eerder deze week in de krant en ik moest er vandaag weer aan denken toen een vriendin me vertelde dat facebook op haar werk geblokkeerd is. De gedachte achter het blokkeren van facebook en soortgelijke sites ligt naturlijk voor de hand. Er moet gewerkt worden en dan is er tussendoor geen tijd om eens even de muur van je vrienden vol te kalken (sorry, dat is een facebook-insider-grapje). Maar zo simpel blijkt het dus niet te liggen.

Uit het onderzoek gedaan aan de Universiteit Melbourne in Australië blijkt dat mensen die binnen normale grenzen (minder dan 20% van hun tijd) op internet surfen, 9% productiever zijn dan mensen die dat niet doen. En dat verbaast me eigenlijk niks. Iedereen heeft zo nu en dan wat afleiding nodig om scherp te blijven dus waarom dan niet even kijken wat er in de wereld gebeurt, een online aankoop doen of een praatje maken met je vriendin aan de andere kant van de wereld?

Wat ik eigenlijk interessanter vind is het feit dat die afleiding dus niet meer wordt gezocht bij de koffie machine, maar bij je vrienden, die ook allemaal on-line zijn.

Misschien zijn die bedrijven die facebook blokkeren wel veel slimmer dan ik denk en bezig met social engineering. Door facebook te blokkeren dwingen ze mensen hun sociale interacties weer bij de koffie-automaat te zoeken, dat zorgt voor meer interactie tussen de werknemers en dat komt de sfeer ten goede. Toch eens vragen hoe gezellig het is bij die vriendin van mij.