Te dikke mensen gaan sneller dood, dat weten we nu wel. Maar dat dunne mensen ook een verhoogd risico lopen om vroegtijdig te overlijden, is iets nieuws.
Er zijn meerdere methodes om ‘dikheid’ te meten: middelomtrek, middel-heup verhouding, en de BMI index (aantal kilogram gedeeld door lengte in meters in het kwadraat. Bijvoorbeeld 75:(1.79×1.79)=23.4
In The Lancet staan deze week de gecombineerde resultaten van 57 studies naar de relatie tussen BMI index en mortaliteit. Maar liefst 900.000 mensen werden gemiddeld 30 jaar gevolgd, wat een schat aan informatie heeft opgeleverd. Uiteraard zijn de resultaten gecorrigeerd voor leeftijd, sekse, roken en opleiding.
De optimale levensverwachting hebben mensen met een BMI van 22.5-25. Daarboven gingen de deelnemers voornamelijk vroeger dood aan hart- en vaatziekten, diabetes en nier- en leverfalen. Voor iedere 5 BMI punten steeg het risico met 30%, een flinke stijging dus. Wat we allang wisten is nu dus onomstotelijk in cijfers uitgedrukt: dikkerds gaan eerder dood.
Hoewel muizen en wormpjes langer leven als ze te weinig eten (calorie-restrictie), geldt dat blijkbaar voor mensen niet. Als je tussen de 18.5 en 22.5 zit, heb je namelijk meer kans (3 tot 4 keer) te overlijden aan ademhalingsziektes en longkanker. En onder de 18.5 ga je uiteraard gewoon dood door de honger.
Zelfs na correctie voor roken bleef dat opmerkelijke verschil bestaan (hoewel wel veel kleiner uiteraard) en de onderzoekers kunnen niet verklaren waarom. Een mogelijke verklaring is dat een beetje vet op de heupen bufferend kan werken tegen uitputtende ziektes. Een andere verklaring die wordt aangedragen is dat dunne mensen weinig ‘lean mass’ hebben (Alles in je lichaam behalve vet. Dus spieren, botten, organen). Dat zou een subtiel maar negatief effect kunnen hebben op de stofwisseling. Het blijft bij speculatie voorlopig.
Ik denk dat ik (BMI 20.5) maar even een kroketje voor lunch neem vandaag.
30.09.2009
13:44
De BMI is een achterhaalde maat die weinig zegt over gezondheidsrisico’s… helaas blijven onderzoekers er maar mee doorgaan, terwijl ze best weten dat de BMI minder zegt dan een simpele meting van iemands buikomvang, ongeacht zijn lengte. Zie ook http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/24767839/ De ideale BMI vinden zal dus nooit lukken.
02.04.2009
10:33
@bregje: geen idee… ik vind het wel logisch dat als je een beetje te dun bent dat je dan sneller geveld wordt door een longontsteking oid. BTW, op de bank zitten is ook niet goed voor je levensverwachting: je moet immers 30 mins bewegen per dag. Ik weet het ook niet. De opzet vd onderzoekers was om de ideale BMI te vinden, en die ligt blijkbaar tussen 22.5 en 25…
@pleuni: ze bedoelen dat in de dunne groep vooral de rokers longziektes kregen, wat logisch is. Het effect was kleiner na correctie, dus als je rokers in de dunne groep vergeleek met rokers in de normale groep; en niet-rokers in de dunne groep met niet-rokers in de normale groep. (maar het effect was er nog steeds!). Dit suggereert dat er blijkbaar meer rokers waren in de dunne groep, anders zou je niet hoeven te corrigeren (want de aantallen zouden dat gelijk zijn). Ik heb niet de statistiek van het artikel doorgeplozen.
Waarom dat dan is? Ik denk per stom toeval, of misschien zijn sommige mensen op dieet obsessief aan het roken geslagen om niet aan te komen. Maar ze hebben niet gezegd dat je van roken dun wordt. Het is natuurlijk wel zo dat nicotine je hartslag verhoogt, en dus je metablisme omhoog gooit. Het remt ook je hongergevoel, en zoals ik al zei: veel mensen die zich druk maken om hun gewicht willen nog wel es roken zodat je geen snoep eten.
Dit soort studies zijn sterk vanwege de grote aantallen, en zwak omdat er ZOVEEL factoren zijn die een mensenleven beinvloeden… Neem het vooral met een korreltje zout zou ik zeggen, maar niet teveel anders krijg je een hoge bloeddruk.
02.04.2009
10:09
He Fedde, interessant stuk, maar het verhaal over waarom dunne mensen meer risico hebben om dood te gaan is raar. Volgens dit stuk zou mijn levensverwachting worden vergroot als ik zo’n 4-10 kilo zwaarder ben. Ik kan me dat niet goed voorstellen. Misschien heeft het iets te maken met levensstijl en hebben iets dunnere mensen een actievere levensstijl? Als je meer sport en wandelt loop je ook meer risico (dan als je de hele dag op de bank voor de tv zit).
01.04.2009
23:08
Hoi Fedde,
je schrijft: voor iedere 5 BMI punten gaat de kans op overlijden met 30% omhoog. Betekent dat per jaar? Iemand met BMI 25 heeft 1% kans dit jaar dood te gaan en iemand met 30 1.3%?
En nog een vraag: waarom is het verschil na roken-correctie kleiner? Zijn mensen die roken dan echt veel dunner dan mensen die niet roken? Ik dacht dat dat een fabeltje was.
Pleuni