Dit Toscaanse snoepje van een kasteel werd eind maart bewoond door vijftig reputatie-onderzoekers. Het buzzwoord van de conferentie, bezocht door informatici, sociologen, economen en een verdwaalde Amerikaanse Homeland Security-specialist, was Ebay.

De praatjes Ebay is een prachtig voorbeeld van een reputatiesysteem dat niet zo heel goed werkt. Als je iets te koop aanbiedt, het geld int, maar niet het beloofde product opstuurt, kan de klant je een lage waardering geven. En dat doet zeer, want verkopers met 100% positieve feedback kunnen vaak hogere prijzen vragen. Maar een beetje verkoper maakt na een negatieve beoordeling gewoon een nieuwe account aan. Veel nieuwe reputatiesystemen die gepresenteerd werden waren bedacht om dat soort problemen te omzeilen.

Standaardvraag “Maar wat is daar nieuw aan?” De sfeer werd, ondanks de locatie of misschien dankzij de overvloedige rode wijn, steeds agressiever. Informatici hechten niet aan beleefdheden (trouwens ook niet aan Italiaanse kledingvoorschriften) en doen kennelijk flink aan ontgroening van jonge wetenschappers.

Teleurstelling Het niveau van vooral de Italiaanse wetenschappers was niet altijd even hoog. Misschien moet ik me bij mijn volgende carrièrestap toch niet te zeer door het klimaat en het eten laten leiden.

Vrouwen Nou ja, ook hier: meisjes. De gemiddelde leeftijd van de vrouwen was (bij navraag aan de andere 3) 30- en dan was er nog een professor die het gemiddelde behoorlijk optrok. De geschatte leeftijd van de mannen zeker 40. Los van de dynamiek aan de eettafel roept dat ook andere vragen op: word ik altijd jonger geschat omdat een vrouwelijke postdoc iets bijzonders is?

Belangrijk Dit was de eerste echte interdisciplinaire conferentie die ik ooit gezien heb. Iedereen werkte aan reputatie, op volkomen verschillende manieren, maar was oprecht geïnteresseerd in de andere methodes: simulaties, laboratoriumexperimenten, sociologische netwerktheorie. Ik wil meer van dit soort thema-conferenties!

Drank Deze conferentie dreef op rode wijn. Liters rode wijn, bij de lunch al, ook als je na de lunch een praatje moest geven. Misschien zijn er daarom zo weinig oudere vrouwen in de wetenschap te vinden: “Why booze is bad for women“.