Iets langer dan een jaar geleden was ik op Harvard bij de uitreiking van de Ig Nobel prijzen. Een van de prijzen ging naar ‘de wetenschap van zwaard slikken’. Om de prijs in ontvangst te nemen waren aanwezig de radioolog Brian Whitcombe; de arts die de Röntgen plaatjes had geschoten. En het studieobject zelf, Dan Meyer; de zwaardenslikker.

Ik dacht altijd dat het nep was. Dat het zwaard naast de mondopening en langs het lichaam wordt gestoken waardoor een illusie wordt gecreëerd die suggereert dat het zwaard het lichaam in gaat. Of dat gebruik gemaakt wordt van een nepzwaard, dat op het moment van steken inschuift.

Toen gebeurde het, Dan toverde een zwaard naar voren van zo’n 50cm in lengte en legde aan om te ‘slikken’. Ik had zo’n moment van spanning en kriebels in m’n buik; “wil ik dit wel zien, gaat ie het echt doen, dit is nep”.

Of ik het wilde of niet daar ging ie dan toch echt, langzaam en met kleine tussen poses schoof Dan het hele ding naar binnen. Ik zag het met m’n eigen ogen gebeuren. Ik werd er een beetje misselijk van, ik kon het ook niet geloven, maar dat zwaard zat echt in z’n slokdarm. Vervolgens werd het hele ding er in één ruk uitgetrokken en was het schouwspel over; ‘opluchting’.

Nu zijn er mooie plaatjes van het zwaardslikken van Dan Meyer verschenen en ook nog eens een filmpje. Geniet ervan en probeer dit zeker niet thuis.