Misschien begint het verhaal ondertussen je neus uit te komen maar wat mij betreft blijft het spannend. De komende jaren worden bacteriën steeds moeilijker te behandelen totdat straks bijna geen medicijn nog effectief is. Ik weet het, soms is het moeilijk om te bedenken hoe het leven er over een jaar of 15 uit ziet en we gaan er liever vanuit dat het allemaal wel los zal lopen. Bovendien hebben we tegen die tijd vast een oplossing gevonden voor het naderende onheil, toch?

Sinds afgelopen week kunnen we een streep zetten door een van die mogelijke oplossingen. Een paar jaar geleden was er een mooi nieuw medicijn ‘target’ ontdekt in bacteriën. De aanmaak van vetzuren die gebruikt worden om onder andere de bacteriële celwand structuur te geven leek ideaal. Mensen maken ook vetzuren aan maar de productie verschilt in zo’n grote mate van die in bacteriën dat dit verschil gezien werd als een mooie manier om bacteriën aan te pakken. Ter verduidelijking; als je een medicijn ontwikkelt tegen zoiets als een bacterie dan moet het medicijn wel alleen tegen de bacterie werken en niet ook een functie in de mens plat leggen, anders heb je er een probleem bij.

Het leek ook al te mooi om waar te zijn. Er bestaan namelijk al natuurlijke antibiotica tegen de aanmaak van vetzuren in bacteriën. Die antibiotica worden gemaakt door bacteriën die in de grond voorkomen. Nog een beetje sleutelen aan die antibiotica en de verwachting was dat er binnen enkele jaren een hele nieuwe groep medicijnen zou zijn ontwikkelt.

Leuk allemaal, maar vergeten we niet even dat er in het menselijke lichaam ook vetzuren voorkomen? Ja, dus. Nu hebben wetenschappers uit Frankrijk laten zien dat je een groot gedeelte van de systemen die in een bacterie vetzuren maken kan verwijderen of met behulp van een antibioticum kan inactiveren en de bacterie zal nooit meer in het laboratorium groeien. Maar geef je de bacterie wat menselijk serum (waarin van nature vetzuren zitten) dan neemt de bacterie die vetzuren vrolijk op en heeft plotseling geen last meer van het ongemak.

Het meest genante van deze hele exercitie is dat het al sinds de jaren 70 bekend is dat bacteriën vetzuren kunnen opnemen vanuit serum. Een target minder, nog steeds geen oplossing, het aftellen gaat door.