De kredietcrises maakt heel wat los in de mens. Zo komt vandaag in New York de heer Madoff voor de rechter. Voor hen die de afgelopen 6 maanden onder een steen hebben gelegen, dat is die man die door middel van een soort piramide spel miljarden dollars van anderen over de balk heeft gesmeten en nu graag niet naar de gevangenis gaat maar van ‘zijn’ overgebleven miljoenen dollars met pensioen wil gaan. Dat lijkt me niet.

Een ander fraude gevalletje kwam gister aan het licht, wederom ingegeven door de verleiding van het ‘grote’ geld gemixt met een fijne dosis aanzien in de wetenschappelijke gemeenschap. Wereldberoemd anesthesioloog Scott Reuben, verbonden aan mijn eigen universiteit, blijkt in de laatste 12 jaar, 10 en misschien wel 21 van zijn wetenschappelijke artikelen bij elkaar verzonnen te hebben.

Reuben werkte onder andere samen met Pfizer, een van de grootste farmaceuten ter wereld, en verrichtte (klinische) tests met verschillende pijnstillers. Naast onderzoeksgeld blijkt hij ook persoonlijk geld te hebben gekregen om positieve verhalen te houden over verschillende medicijnen. En daar is het waarschijnlijk mis gegaan. Mooie publicaties in goede wetenschappelijke tijdschriften geven je dan misschien veel aanzien in de wetenschappelijke wereld en een hele goeie baan als belangrijk arts in één of meer fantastische ziekenhuizen, maar als je persoonlijk geld ontvangt om een positief verhaal te houden over een medicijn waar je zelf onderzoek naar doet, dan begeef je je op een hellend vlak. En dat hellende vlak is iets te steil gebleken voor Scott, die op non-actief is gesteld en net als Madoff een proces boven het hoofd heeft hangen waarna hij hopelijk nooit meer een medicijn zal mogen toedienen en voorschrijven.