Je kunt er niet omheen. Sterker nog als je naar buiten wil moet je EROVER heen want hij ligt op je deurmat. Deze week valt bij mij, bij jou en bij iedereen in Nederland de folder Evolutie of Schepping op de deurmat. Een folder die aan wil geven dat de evolutietheorie van Charles Darwin ook maar een theorie is en dat er ruimte moet zijn voor andere theorieën, zoals daar zijn onder andere het scheppingsverhaal.

Verantwoordelijk voor deze stunt is het Actie Comité Schepping, dat meent dat de evolutietheorie net als de christelijke scheppingsleer “een geloof” is. Onder leiding van Kees van Helden heeft dit comité een 8 pagina’s tellend kleurenfolder ontwikkeld en in een miljoenen oplage deze week op iedere deurmat laten vallen. Een kleine media-storm is het gevolg: hier de google news links

Sciencepalooza.nl denkt dat het met elkaar van mening verschillen en daarover discussiëren een groot goed is, maar de aperte onzin, pseudo-wetenschap en misleiding die schaamteloos nationaal wordt verspreid verdient een krachtig tegengeluid. De folder wordt prima ‘ge-debunked’ hier en hier en hier.

Een groot aantal Nederlandse weblogs is begonnen met een protest-actie tegen de huis-aan-huis bezorgde folder onder de noemer terugnaarjemaker.nl. Onder meer Geenstijl.nl, Sargasso.nl, Geencommentaar.nl, Retecool.com en Flabber.nl roepen mensen op om de folder terug te sturen naar initiatiefnemer Kees van Helden. Puik Plan. Wij van sciencepalooza.nl doen de folder ook op de bus. Return to Sender.