De economie ligt in de goot, of beter nog, ligt in een kilometers diepe krater. Alsof iemand te veel gist heeft toegevoegd rijzen de werkeloosheidcijfers rustig het broodblik uit. En ondertussen zuigen zombie-banken het laatste restje leven uit de troosteloze overblijfselen van de economie. In deze tijd om meer geld vragen voor onderzoek, je moet het maar durven.
Deze week stond in de bladen PloS Medicine en Science een mooie figuur waarin werd uitgelegd naar welke infectieziekten het meeste onderzoeksgeld gaat (zie figuur hieronder). Geen verrassing hier, het meeste geld gaat naar onderzoek aan HIV/AIDS, malaria en tuberculose. Vele miljoenen mensen sterven jaarlijks aan de gevolgen van deze ziektes, dus die investering is volgens mij geheel terecht.
De figuur laat ook zien wat voor impact een ziekte heeft op de maatschappij, gemeten in ‘disability adjusted life years’ (DALY). De DALY is kortweg een maat die de last van een ziekte kwantificeert en is gebaseerd op het aantal jaren dat iemand in slechte gezondheid leeft als gevolg van een ziekte en de jaren die verloren gaan door sterfte als gevolg van een bepaalde ziekte. Dus hoe hoger de DALY, hoe groter de impact van de ziekte op de maatschappij.
Ook hier scoren HIV/AIDS, malaria en tuberculose ‘goed’; er gaan per jaar meer dan 12 miljoen levensjaren verloren. Kijk je nog een keer naar die figuur dan valt op dat de ‘grote drie’ niet de hoogste DALY hebben. Die twijfelachtige eer gaat naar de ziekteverwekkers die diaree, longontsteking en hersenvliesontstekingen veroorzaken. En het meest opzienbarende is dat deze ziektes nog niet een tiende van het HIV/malaria/tuberculose budget ontvangen!
Laten we nou in mijn lab voor de helft aan een diaree ziekte werken (cholera) en voor de andere helft aan de belangrijkste bacteriële veroorzaker van longontsteking en meningitis (Streptococcus pneumoniae). Ik durf het wel: “Er moet veel meer geld geïnvesteerd worden in onderzoek naar deze ziekteverwekkers! Het terugdringen van het aantal verloren levensjaren zal iedere economie ten goede komen.”
Mijn bankrekening is bij de redactie bekend.
29.01.2011
18:44
waar de wtenschap zich ziek zoekt,is er een oplossing voor mrsa;gewoon rauwe zuurkool eten![iedere dag]
23.02.2009
18:59
Volgens mij is de grootste winst (in de eerste wereld) inderdaad behaald met technische hulpmiddelen zoals drinkwaterleiding en de aanleg van riolering na de cholera epidemie in 1866. Meer recent met de bestrijding van de Veteranen ziekte door betere warmwaterleidingen.
Toch blijft het gek dat ik nog nooit een collectebus voor longonsteking of meningitis heb gezien.
23.02.2009
15:33
Ja daar schreef ik laatst al iets over. Zie: http://www.sciencepalooza.nl/?p=525
Maar zolang hygiëne nog steeds een groot probleem is in heel wat landen, zou een goedkoop vaccin een oplossing zijn. Ook om op het moment dat er een uitbrak is de gevolgen kunnen worden beperkt.
Daarnaast is inzicht in hoe bacteriën ziekte veroorzaken zeer nodig. Vooral omdat bijna alle grote farmaceuten gestopt zijn met onderzoek naar antibacteriële middelen. Nu zijn de problemen met MRSA, XDR-TB of Clostridium nog redelijk binnen de perken, maar dat gaat de komende decennia echt veranderen.
23.02.2009
14:54
Ik ben toch benieuwd wat effectiever is voor bijvoorbeeld diarree; schoon drinkwater of meer geld voor onderzoek.