Die griet op mijn bord zag er heerlijk uit, maar mag ‘t? En die tarbot bij het hoofdgerecht, kom ik daarmee weg? Volgens de viswijzer niet. Beide vissen staan in het rode ‘Liever niet’. We konden er echt niks aan doen; we hadden een verrassingsmenu gekozen. Dan is het puur overmacht. We zijn onschuldig. Mocht god een griet blijken dan zal me dit niet opbreken op de dag des oordeels. Dat zou al te flauw zijn.

Ik ben zelf erg blij met de viswijzer. Het geeft op zakformaat antwoord of je wat vis betreft een beetje duurzaam bezig bent en gezien de visstanden lijkt me dat een goed plan. De dag na het verrassingsmenu ging ik het net op om de nieuwe viswijzer te bekijken. Ik typte viswijzer in op google en de vierde hit was een nieuwsbericht van nu.nl over het vervangen van de viswijzer, die door stichting de Noordzee wordt opgesteld, door een onafhankelijke viswijzer. De pleitbezorger hiervoor was de Stichting Wetenschappelijk Natuur en Milieubeleid (SWNM).

Er jeukte iets bij het lezen van de naam van de stichting. Stichting Wetenschappelijk Natuur en Milieubeleid, dat klinkt wel heel verantwoord. Te verantwoord. De website oogt serieus, maar je hoeft niet veel te lezen om door te krijgen dat SWNM een belangenorganisatie voor de visserij is, al vind je die informatie bijna nergens. Al hun ‘resultaten’ wijzen erop dat minder vis vangen geen oplossing is voor de huidige problemen. Ze pleiten voor meer fosfaat in de Noordzee en zijn enthousiast over de boomkor.

Om erachter te komen wie er werkelijk achter SWNM zitten, moet je flink de site in duiken, maar uiteindelijk vond ik deze tekst in een artikel: “Het initiatief voor de bijeenkomst op Urk was van een handvol jonge Urker schippers, die nu de Stichting Wetenschappelijk Natuur- en Milieubeleid in het leven hebben geroepen.” Vissers dus. Nu had ik dat zelf ook al door, maar sta voor wie je bent en verberg je niet achter een zogenaamd wetenschappelijke organisatie.

Goede wetenschap doet zijn best om objectief te zijn en antwoorden te zoeken op interessante vragen. We hebben een methode bedacht waarmee geprobeerd wordt zo goed mogelijk onderzoek te doen. Dat gaat zo goed als het gaat, maar ik wil graag zoveel mogelijk kunnen vertrouwen op serieuze wetenschap. SWNM misbruikt wetenschap voor eigen doelen en weet daarmee zelfs de landelijke pers te bereiken. Ze snappen dat het woordje wetenschappelijk hun een objectieve uitstraling geeft en hopen zich daarmee tegen belangenorganisaties die wel open zijn af te zetten als serieuzer en betrouwbaarder. Bah! Misschien kan de KNAW of NWO een schijnwetenschapskeurmerk gaan uitreiken. Kan de tekst luiden: “Nepperds!”