Het kan zomaar een Geert Wilders stukje zijn met zo’n dubieuze titel, maar ik wilde het eens hebben over een van Nederlands meest besproken exoten; de halsbandparkiet. Inmiddels kent vrijwel iedereen het beestje wel. Het is een agressief kwetterend groengelig geval en als je het ziet vliegen weet je gelijk dat die bonte verschijning niet thuis hoort in een land dat wordt geregeerd door dikke damduiven, met afgebonden tenen door rondslingerende touwtjes, en door grijze reigers die verzopen op lantaarnpalen langs de snelweg rondhangen.
Nu is er tijden veel te doen geweest over die halsbandparkiet. Toen ik in Amsterdam woonde in de jaren ’90 scheen de populatie daar de parken te buiten te groeien en begonnen allerlei geluiden op te gaan dat de vogel de holen van leuke, bedreigde, inheemse vogels, zoals de grote bonte specht, in zou pikken. Het idee was dat de vogel niet op het menu van de in Nederland aanwezige roofvogels voorkwam, omdat die het dier niet kenden (escape-from-enemy hypothese) en dat het aantal vogels daardoor ongelimiteerd toenam.
Echter, inmiddels lijkt het erop dat de halsbandparkiet langzaam wordt ontdekt als maaltijd. Er zijn gevallen bekend van uilen die halsbandparkieten hebben gegeten en in Duitsland wordt de parkiet ook door sperwers, havikken en valken gegeten (zie artikel). Indien roofvogels de vogel als prooi gaan herkennen zou het een kwestie van tijd kunnen zijn voordat het aantal parkieten stabiliseert. Hoewel ik wel betwijfel of roofvogels zich massaal naar de stadsparken begeven om zich te goed te doen aan vers parkietenvlees.
12.11.2014
20:06
Afgelopen weekend getuige van de jacht van een sperwer op een grote groene halsbandparkiet hier in de tuin.
De uitslag niet kunnen zien want ze schoten door naar andere tuinen maar de intentie van de sperwer was overduidelijk.
07.04.2010
14:25
Sinds een week bivakkeerde in onze voortuin (rand van Almere Buiten) een valkparkiet. Kennelijk ontsnapt op de eerste warme voorjaarsdag, met de ramen open. Het beestje fourageerde samen met een voorspoedig gedijende mussenkolonie vlijtig van het tuinvogelzaad dat we strooien. Gisterochtend vroeg is hij geslagen, waarschijnlijk door een sperwer (we hoorden het zich verwijderende mini-papegaaiengekrijs, het was duidelijk geen kattenwerk; verderop in de straat wat veertjes gevonden). Die vermoedelijke sperwer had kennelijk geen enkele moeite om het beestje te herkennen als een eetbare hap.
07.12.2009
11:46
Vandaag waargenomen hoe een wijfje sperwer een halsbandparkiet achternazat…doch het
was een mislukte aanval.Plaats van het gebeuren Denderleeuw (Oost-Vl.Belgium).
16.02.2009
20:41
Gelukkig gaat het relatief goed met de Nederlandse roofvogelstand (volgens mij tenminste, ik zie echt overal roofvogels tenminste) en raakt Amsterdam misschien nog eens wat duiven kwijt. Ik vraag me eigenlijk af waarom roofvogels dan niet meer fourageren op duiven. Toch de drukte?
15.02.2009
17:43
Och en die kou, zehebben ook de elfstedenwinter en de winter daarvoor prima doorkwetterend overleefd.
15.02.2009
17:41
Halsbandparkieten worden al jaren gegeten door roofvogels, ze zijn echter misschien nog sneller dan stadsduiven, ik heb wel eens een valk een parkiet in de lucht zien pakken. In de stad zijn zat roofvogels, maar zolang de stad vol met halfzieke duiven zit, vraag ik me af of die halsbandparkieten massaal op het menu komen. Ze lijken me overigens ook voor ons prima te eten.
12.02.2009
21:20
Ze zitten hier natuurlijk ook al een tijdje: er zal al wat natuurlijke selectie plaatsgevonden hebben, dit is niet de eerste vriesperiode, natuurlijk.
12.02.2009
11:49
Grappig is ook deze discussie te lezen over een andere exoot, de processierups http://www.volkskrantblog.nl/bericht/245032/Antivriesrups Misschien is het moment van de kou van meer belang, bijvoorbeeld als de parkieten jongen hebben.
12.02.2009
11:33
Ik fietste vanochtend door het westerpark en zag een boom vol met parkieten. Heb de indruk dat die beesten wel en beetje vrieskou kunnen hebben.
12.02.2009
10:52
Daar ben ik ook benieuwd naar. Ook voor andere exoten trouwens zoals de Japanse oester, waarvan ook altijd wordt gezegd dat ‘ie niet goed tegen kou kan. Echter, ik heb een vaag vermoeden dat het niet zoveel uit gaat maken. Het zijn soorten die behoorlijk invasief zijn, dus het kan goed mogelijk zijn dat ze zich snel weer herstellen van een paar weekjes vorst.
11.02.2009
12:40
Ik woon vlak bij het Westerpark, en hier zitten ook zwermen van die beesten, de laatste jaren steeds meer.
Ik ben vooral benieuwd wat voor impact de vriesperiode afgelopen winter gemaakt heeft op de populatiegrootte.