Een nieuwsbericht vandaag op nu.nl: Voor elke tien vrienden die je verwijdert van je vriendenlijstje op Facebook, looft de Burger King een Whopper uit. Er zijn dus mensen urenlang aan het nadenken over wie van hun vage kennissen minder dan 10 procent van een hamburger waard is. Dat waren er 234000, tot Facebook begon te protesteren omdat er een berichtje werd gestuurd naar de gedumpte persoon (normaal krijg je het niet te zien als je wordt verwijderd, maar nu kreeg je een agressieve hapgrage hamburger op je scherm).

Wie doet zoiets, vrienden dumpen voor een hamburger? Hou je vast: het schijnt erfelijk te zijn. In PNAS, een behoorlijk gezaghebbend tijdschrift, staat deze week een artikel over de erfelijkheid van de structuur van sociale netwerken. Veel kenmerken van een sociaal netwerk kun je beschrijven in getallen. Hoeveel vrienden je hebt, hoeveel van je vrienden elkaar ook kennen, hoe ‘centraal’ je bent in een netwerk (oftewel hoeveel lijntjes van het netwerk via jou lopen- lees het boek van Barabasi als je meer wil weten). De auteurs van het artikel hebben met tweelingstudies aangetoond dat de vorm van je sociale omgeving voor bijna 50 % erfelijk is.

Maar dit is een rare vorm van erfelijkheid, eigenlijk erfelijkheid via een omweg. In tweelingstudies zoals deze worden eeneiige (100 % dezelfde genen) en tweeeiige (50 %) tweelingen met elkaar vergeleken. Als een eigenschap erfelijk is, zul je dus volgens de auteurs meer overeenkomst vinden in de netwerkstructuur van eeneiiige tweelingen. Tenminste, als eeneiig zijn niet per se andere sociale structuren oplevert dan tweeeiig zijn, bijvoorbeeld omdat mensen de eeneiigen niet uit elkaar kunnen houden. En dan nog. Het gaat niet om het gedrag van de tweelinghelft, het gaat voor een groot deel om het gedrag van anderen tegenover de tweeling. Stel dat de eeneiige tweeling blauwe ogen heeft, en de ene helft van de tweeeiige ook. Wie weet worden mensen met blauwe ogen gewoon vaker gedumpt voor een hamburger en hebben ze daarom minder vrienden. Toch kun je dan moeilijk zeggen dat je genen je netwerk bepalen.